Insulinowa hipoteza otyłości - czy węglowodany tuczą?i
Dietetyk, psychodietetyk Damian Parol
W świadomości zwykłych obywateli, ale też dietetyków, trenerów i lekarzy, funkcjonuje powszechny pogląd, że główną przyczyną odkładania się tłuszczu są węglowodany – szczególnie cukier oraz rafinowane produkty węglowodanowe (np. biały chleb).
czytaj dalej
Menu w chorobach układu krążeniai
Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska
Zgodnie z najnowszymi zaleceniami Polskiego Towarzystwa Dietetyki wszystkie osoby ze zdiagnozowanymi chorobami układu krążenia (CHUK) lub z grupy ryzyka powinny być objęte indywidualnym poradnictwem dietetycznym.
czytaj dalej
Żywienie w chorobach układu krążeniai
Specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyk dr inż. Katarzyna Okręglicka, Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska
Mimo intensywnego rozwoju medycyny i odpowiedniej prewencji choroby układu krążenia nadal są główną przyczyną zgonów na całym świecie. W dalszym ciągu rocznie więcej ludzi umiera z powodu CHUK niż z jakiejkolwiek innej przyczyny.
czytaj dalej