
W świadomości zwykłych obywateli, ale też dietetyków, trenerów i lekarzy, funkcjonuje powszechny pogląd, że główną przyczyną odkładania się tłuszczu są węglowodany – szczególnie cukier oraz rafinowane produkty węglowodanowe (np. biały chleb).
W dniach 17-18 marca odbyła się kolejna Ogólnopolska Konferencja Dietetyki w Łodzi, której motywem przewodnim było żywienie w chorobach neurologicznych oraz żywność w medycynie. Organizatorem wydarzenia było Polskie Stowarzyszenie Dietetyki.
W świadomości zwykłych obywateli, ale też dietetyków, trenerów i lekarzy, funkcjonuje powszechny pogląd, że główną przyczyną odkładania się tłuszczu są węglowodany – szczególnie cukier oraz rafinowane produkty węglowodanowe (np. biały chleb).
Zgodnie z najnowszymi zaleceniami Polskiego Towarzystwa Dietetyki wszystkie osoby ze zdiagnozowanymi chorobami układu krążenia (CHUK) lub z grupy ryzyka powinny być objęte indywidualnym poradnictwem dietetycznym.
Mimo intensywnego rozwoju medycyny i odpowiedniej prewencji choroby układu krążenia nadal są główną przyczyną zgonów na całym świecie. W dalszym ciągu rocznie więcej ludzi umiera z powodu CHUK niż z jakiejkolwiek innej przyczyny.