menu close arrow_back_ios person_add home

Znaczenie likopenu w profilaktyce nowotworowej

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska

LECZENIE ŻYWIENIOWE

01-02-2024

1/2024

W związku z rosnącą liczbą zachorowań na nowo- twory poszukujemy nowych sposobów na ich skuteczniejsze leczenie. Jedną z metod jest znalezienie naturalnych rozwiązań wspomagających leczenie oraz zmniejszających ryzyko chorób nowotworowych. Wśród składników o takim działaniu jest m.in. likopen.

Likopen jest składnikiem naturalnie występu- jącym w żywności. Należy do grupy karotenoidów, które odpowiadają m.in. za barwę roślin. Największym źródłem likopenu w żywności są pomidory oraz przetwory pomidorowe. Składnik ten występuje również w innych owocach i warzywach. Są to m.in. marchew, arbuz, grejpfrut czy papaja.

W związku z rosnącą liczbą zachorowań na nowo- twory poszukujemy nowych sposobów na ich skuteczniejsze leczenie. Jedną z metod jest znalezienie naturalnych rozwiązań wspomagających leczenie oraz zmniejszających ryzyko chorób nowotworowych. Wśród składników o takim działaniu jest m.in. likopen.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Maja Czerwińska-Rogowska

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny specjalizujący się w onkologii i zaburzeniach hormonalnych. Od 2015 pracuje w szpitalnym zespole żywieniowym, gdzie zajmuje się przede wszystkim pacjentami niedożywionymi i żywionymi dojelitowo. Autorka licznych publikacji i szkoleń dla dietetyków. Wykładowca Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Prelegentka na konferencjach krajowych i międzynarodowych. Swoją wiedzę popularyzuje nagrywając podcast i pisząc artykuły naukowe i popularnonaukowe http://www.drmajaczerwinska.pl/