Glicerol jest trójwęglowym poliolem oraz jednym z najczęstszych alkoholi występujących w złożonych lipidach, takich jak trójglicerydy. Stanowi ich szkielet, do którego przyłączone są długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Tym samym, jako składnik tłuszczów, naturalnie występuje w żywności.
Od wielu lat badania prowadzone na temat ruchu potwierdzają, że jest on jednym z podstawowych elementów zdrowego stylu życia i odpowiadają na pytanie, dlaczego jest on tak kluczowy dla zdrowia i lepszego samopoczucia. W większości wiedza, o której mowa, przekłada się na praktyczne zastosowanie zasad rekomendowanych odnośnie do aktywności fizycznej. Zdecydowanie gorzej wypada rozeznanie dotyczące prawidłowego, zdrowego i zbilansowanego odżywiania się. Ograniczenia te najprawdopodobniej wynikają z większej złożoności, jaką jest cały proces przygotowywania zdrowych i zbilansowanych posiłków. Powszechnie występującymi problemami są między innymi: brak informacji o indywidualnym, dziennym zapotrzebowaniu kalorycznym, niewiedza na temat jakości produktów, a także nieregularne spożywanie posiłków.
DLACZEGO ISTOTNE JEST POŁĄCZENIE RUCHU I ODPOWIEDNIEJ DIETY
Współistnienie podstaw zdrowego żywienia oraz regularnego i odpowiedzialnego treningu najczęściej niesie za sobą pozytywne zmiany w organizmie. Różne formy aktywności fizycznej mają nieco odmienną charakterystykę i tym samym wpływ na zdrowie, jednakże ogólne efekty można przypisać do prawie wszystkich form wysiłku fizycznego. Do efektów tych zaliczymy: przeciwdziałanie wielu chorobom, w tym cywilizacyjnym, obniżenie ryzyka wystąpienia incydentów sercowo-naczyniowych, mniejsze prawdopodobieństwo pojawienia się chorób nowotworowych oraz cukrzycy, spadek ciśnienia tętniczego, ustabilizowanie na odpowiednim poziomie tętna, redukcja masy ciała, poprawa wydolności oddechowej, wzrost siły mięśniowej oraz koordynacji, a także poprawa równowagi, która największe znaczenie ma u osób starszych, narażonych na ryzyko upadków i wynikających z nich niebezpiecznych złamań kości (najczęściej są to kości kończyn górnych oraz dolnych). Wymienione zostały tylko nieliczne korzyści duetu ruch–dieta. Należy pamiętać, że każdy człowiek bez względu na wiek, kolor skóry, współistniejące choroby, możliwości społeczne, powinien dbać o racjonalne odżywianie i aktywność ruchową.
JAK DZIAŁA OŚRODEK GŁODU I SYTOŚCI
Korelacja między różnymi rodzajami aktywności fizycznej, a odżywianiem się powiązana jest z ośrodkiem głodu i sytości. Obszarem odpowiedzialnym za te procesy jest podwzgórze, będące głównym fizjologicznym centrum ośrodka głodu i sytości. Regulacją pobierania pokarmu zarządzają również, w większym lub mniejszym stopniu, inne strefy mózgu, na przykład obszar wzrokowy, smakowy i węchowy, które znajdują się w korze mózgowej1
Z uwagi na zmieniające się trendy, postęp medycyny, coraz większą świadomość społeczeństwa, a także promowanie zdrowego stylu życia, stale poszerza się wiedza na temat pozytywnego wpływu aktywności fizycznej na ciało oraz psychikę.