
Menopauza, otyłość i dieta
W okresie menopauzalnym komfort życia kobiety znacząco się zmniejsza, większość z nich odczuwa szereg zmian fizjologicznych i psychicznych, które w tym okresie nazywane są objawami zespołu klimakterycznego.
W okresie menopauzalnym komfort życia kobiety znacząco się zmniejsza, większość z nich odczuwa szereg zmian fizjologicznych i psychicznych, które w tym okresie nazywane są objawami zespołu klimakterycznego.
W okresie menopauzalnym komfort życia kobiety znacząco się zmniejsza, większość z nich odczuwa szereg zmian fizjologicznych i psychicznych, które w tym okresie nazywane są objawami zespołu klimakterycznego.
W ostatnich latach obserwuje się wzrost świadomości społeczeństwa dotyczący wpływu spożywanych pokarmów na stan zdrowia oraz samopoczucia. Szczególnie interesujący jest wpływ jakości żywności na patogenezę chorób nowotworowych. Chorzy na schorzenia onkologiczne coraz częściej korzystają z pomocy dietetyka w celu ustalenia odpowiedniego jadłospisu. Lekarze także kładą nacisk na dostosowanie i wdrożenie odpowiedniego leczenia żywieniowego. Prawidłowo zbilansowana dieta zwiększa szanse przeżycia pacjenta, efektywność leczenia farmakologicznego i zmniejsza ryzyko powikłań.
W ostatnich latach obserwuje się wzrost świadomości społeczeństwa dotyczący wpływu spożywanych pokarmów na stan zdrowia oraz samopoczucia. Szczególnie interesujący jest wpływ jakości żywności na patogenezę chorób nowotworowych. Chorzy na schorzenia onkologiczne coraz częściej korzystają z pomocy dietetyka w celu ustalenia odpowiedniego jadłospisu. Lekarze także kładą nacisk na dostosowanie i wdrożenie odpowiedniego leczenia żywieniowego. Prawidłowo zbilansowana dieta zwiększa szanse przeżycia pacjenta, efektywność leczenia farmakologicznego i zmniejsza ryzyko powikłań.