Połowa dzieci na Madagaskarze jest niedożywiona, a 80% osób żyje za 1 $ dziennie. Ta tropikalna wyspa jaką jest Madagaskar, chociaż głównie znana z lemurów dzięki sympatycznej postaci Króla Juliana w rzeczywistości nie jest tak przyjaznym miejscem do życia. W tym kraju wskaźnik umieralności jest jednym z najwyższych na świecie.
Oksytocyna - lek na otyłość?
Oksytocyna jest hormonem podwzgórzowym wydzielanym bezpośrednio do mózgu i przechodzi do krążenia obwodowego przez tylny płat przysadki mózgowej. Wykazano, że u gryzoni oraz naczelnych innych niż człowiek oksytocyna podawana przewlekle powodowała trwałe zmniejszenie masy ciała, obniżenie spożycia pokarmu, zwiększenie wydatków energetycznych i indukowała lipolizę.
PRZYPISY
- Lawsona E.A., The effects of oxytocin on eating behaviour and metabolism in humans, “Nature Reviews Endocrinology”,13(12):700-709, 2017.
- Lawson E.A., Marengi D.A., DeSanti R.L., Holmes T.M., Schoenfeld D.A., Tolley C.J., Oxytocin reduces caloric intake in men, “Obesity”, 23(5):950-956, 2015.
- Chaves V.E., Tilelli C.O., Brito N.A., Brito M.N., Role of oxytocin in energy metabolism, ”Peptides”, 45:9-14, 2013.
- Altirriba J., Poher A.L., Rohner- Jenrenaud F. Chronic Oxytocin Administration as a Treatment Against Impaired Leptin Signaling or Leptin Resistance in Obesity. “Frontiers in endocrinology”, 5(6):119, 2015
- Maejima Y., Yokota S., Nishimori K., Shimomura K., The Anorexigenic Neural Pathways of Oxytocin and Their Clinical Implication, “Neuroendocrynology”, 2018, doi: 10.1159/000489263.
- Schneiderman I., Zagoory-Sharon O., Leckman J.F., Feldman R., Oxytocin during the initial stages of romantic attachment: relations to couples' interactive reciprocity, “Psychoneuroendocrynology”, 37(8):1277-1285, 2012.
Mimo wakacji, już teraz warto przyjrzeć się temu co organizatorzy konferencji i szkoleń przygotowują dla nas na jesień. W listopadzie we Wrocławiu odbędzie się IX edycja konferencji "Żywienie, zdrowie i choroby".
Kiełki brokułów są produktem bogatym w składniki antyoksydacyjne. Z tego powodu produkt ten jest przedmiotem wielu badań i poszukuje się jego nowych zastosowań w dietoterapii wielu chorób.