menu person_add home

Z GABINETU DIETETYKA

Article image

Wykorzystanie oleju rzepakowego w diecie wegetariańskiej

mgr Justyna Malinowska

01-11-2023

NR 50/2023

Stosowanie diety wegetariańskiej wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych, m.in. obniżeniem ryzyka sercowo-naczyniowego, zachorowania na cukrzycę typu 2 i wystąpienia otyłości1. Jednak jak każda dieta eliminacyjna, dieta wegetariańska związana jest również z ryzykiem występowania niedoborów. Wśród najczęściej wymienianych jest witamina B12, wapń, żelazo ale też kwasy omega-32. Dla osób będących na diecie wegetariańskiej, jak i tradycyjnej, rekomendowane jest spożycie oleju rzepakowego ze względu na większą ilość kwasów omega-3 w porównaniu do innych olejów3.

czytaj dalej
Article image

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – nowe wytyczne 2023

dr Maria Brzegowy

01-11-2023

NR 50/2023

Polskie Towarzystwo Gastroenterologiczne wydało najnowsze wytyczne dotyczące postępowania z pacjentem z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, które stanowią aktualizację dokumentu z 2013 roku. Wytyczne zawierają 49 zaleceń w zakresie diagnostyki i leczenia, zarówno farmakologicznego, jak i chirurgicznego. Wśród nich zwrócono uwagę na wpływ niedożywienia na przebieg terapii, leczenie żywieniowe oraz rolę prehabilitacji chorego przed przystąpieniem do interwencji chirurgicznej.

czytaj dalej
Article image

Maślan sodu i nukleotydy dietetyczne – zastosowanie w dietoterapii przewodu pokarmowego

mgr Edyta Węcławska

01-11-2023

NR 50/2023

Nasze pojęcie roli jelit w utrzymaniu zdrowia całego organizmu dynamicznie się rozwija. Jelita odgrywają kluczową rolę nie tylko w procesie trawienia, lecz także w produkcji istotnych hormonów, oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz we wsparciu układu immunologicznego. Jelita są centralnym punktem zainteresowania naukowców, specjalistów medycznych i żywieniowych na całym świecie.

czytaj dalej