menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Bioaktywne składniki siary bydlęcej a zdrowie przewodu pokarmowego

dr n. med. Aneta Kościołek

WARTO WIEDZIEĆ

01-02-2025

57/2025

Colostrum, czyli pierwsze mleko wydzielane po porodzie, to cenny surowiec bogaty w bioaktywne składniki, mające kluczowe znaczenie dla zdrowia przewodu pokarmowego oraz układu odpornościowego. Korzystne efekty siary bydlęcej zaobserwowano między innymi w zakażeniach żołądkowo- -jelitowych, biegunce zakaźnej, polekowych stanach zapalnych, a także w dysfunkcji bariery jelitowej i chorobach zapalnych jelit.

Siara bydlęca (BC) jest pierwszą wydzieliną mleczną gruczołu mlekowego krów po wycieleniu. Jest bogata w immunoglobuliny, laktoferynę, lizozym, laktoperoksydazę, czynniki wzrostu i peptydy bioaktywne. Siara ma wyższy poziom białka, tłuszczu, witamin i minerałów w porównaniu do mleka. Unikalna kompozycja siary umożliwia pełny rozwój nowonarodzonego cielęcia, a także gwarantuje odporność na wiele patogenów. Zdrowa krowa produkuje około 5 do 10 l siary na dojenie5, ilość, która zazwyczaj przekracza zapotrzebowanie nowonarodzonego cielęcia. Dlatego jej nadwyżka może być wykorzystana do produkcji żywności, suplementów lub leków1,2.

Colostrum, czyli pierwsze mleko wydzielane po porodzie, to cenny surowiec bogaty w bioaktywne składniki, mające kluczowe znaczenie dla zdrowia przewodu pokarmowego oraz układu odpornościowego. Korzystne efekty siary bydlęcej zaobserwowano między innymi w zakażeniach żołądkowo- -jelitowych, biegunce zakaźnej, polekowych stanach zapalnych, a także w dysfunkcji bariery jelitowej i chorobach zapalnych jelit.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

dr n. med. Aneta Kościołek

CZYTAM ARTYKUŁY

Redaktor merytoryczna magazynu Współczesna Dietetyka. Dietetyk, biotechnolog. Wykładowca w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Szczególne zainteresowania naukowe: polifenole, żywienie kobiet w ciąży oraz wpływ żywienia na układ sercowo-naczyniowy. Członek zarządu Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Autorka publikacji naukowych oraz promotor kilkudziesięciu prac dyplomowych.


Czytaj więcej