menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Zastosowanie produktów roślinnych w dietoterapii zespołu metabolicznego

Zespół metaboliczny to schorzenie, z którym zmaga się coraz więcej osób, w tym także dzieci. Złożoność jego etiologii często wymaga wprowadzenia zarówno farmako-, jak i dietoterapii. W związku z tym należy zwrócić szczególną uwagę na prawidłowe zbilansowanie diety, uwzględniając w szczególności produkty pochodzenia roślinnego, które wykazują wiele właściwości prozdrowotnych, w tym właściwości przeciwcukrzycowe, przeciwnadciśnieniowe oraz przeciwotyłościowe.

HISTORIA POJĘCIA „ZESPÓŁ METABOLICZNY”

Definicja i kryteria rozpoznania zespołu metabolicznego (ZM) dynamicznie zmieniała się na przestrzeni lat. Pierwszą oficjalną definicję sformułowała Światowa Organizacja Zdrowia (ang. World Heath Organization – WHO) w 1998 roku. Wówczas głównym kryterium niezbędnym do rozpoznania ZM była insulinooporność. Poza insulinoopornością pacjent, u którego miał zostać rozpoznany ZM, musiał spełnić 2 dodatkowe kryteria, do których zaliczano: otyłość, wysoki poziom triglicerydów, niski poziom lipoprotein frakcji HDL lub nadciśnienie tętnicze1-2.

Zespół metaboliczny to schorzenie, z którym zmaga się coraz więcej osób, w tym także dzieci. Złożoność jego etiologii często wymaga wprowadzenia zarówno farmako-, jak i dietoterapii. W związku z tym należy zwrócić szczególną uwagę na prawidłowe zbilansowanie diety, uwzględniając w szczególności produkty pochodzenia roślinnego, które wykazują wiele właściwości prozdrowotnych, w tym właściwości przeciwcukrzycowe, przeciwnadciśnieniowe oraz przeciwotyłościowe.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr Paula Grdeń

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk praktyk oraz doktorantka na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Głównie zajmuje się dietoterapią w zaburzeniach hormonalnych, oraz dietoterapią chorób tarczycy, a także żywieniem kobiet w ciąży i karmiących piersią. Prowadząca licznych warsztatów edukacyjnych i kulinarnych.   


Czytaj więcej