menu close arrow_back_ios person_add home

Nasilenie występowania zaburzeń odżywiania oraz nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży jako skutek pandemii COVID-19 – część I

Dietetyk, psychodietetyk Karolina Lewandowska-Klafczyńska

DIETETYKA DZIECIĘCA

01-03-2022

40/2022

Właściwe odżywianie jest ważne dla zachowania zdrowia, a podczas pandemii COVID-19 (ang. coronavirus disease 2019) troska o właściwą dietę, dostosowaną do zapotrzebowania organizmu i aktualnego poziomu aktywności fizycznej, nabrała szczególnego znaczenia, zwłaszcza jeśli mamy do czynienia z narastającą falą nadwagi i otyłości wśród najmłodszych nie tylko w Polsce, ale i na świecie25.

Globalna pandemia związana z zakażeniem SARS-CoV-2 (ang. severe acute respiratory syndrome coronavirus 2) zmieniła wszystkie aspekty życia codziennego – spowodowała zmianę zachowań żywieniowych i stylu życia większości ludzi, którym towarzyszył wzrost odczuwanego stresu z powodu izolacji/kwarantanny, drastycznego ograniczenia kontaktów społecznych przez zamknięcie punktów kultury i rekreacji, obaw o zakażenie wirusem oraz utratę zatrudnienia i dochodów. Ponadto wszelkie restrykcje związane z życiem społecznym od czasu ogłoszenia globalnej pandemii w dniu 11 marca 2020 r. – koronawirus 2019 (COVID-19), mają też nieunikniony wpływ na zdrowie psychiczne. Dotyczy to zwłaszcza młodzieży, dla której wyjątkowe wyzwania rozwojowe sprawiają, że jest ona szczególnie podatna na skutki zamykania szkół i zakłócony kontakt z rówieśnikami22.

Właściwe odżywianie jest ważne dla zachowania zdrowia, a podczas pandemii COVID-19 (ang. coronavirus disease 2019) troska o właściwą dietę, dostosowaną do zapotrzebowania organizmu i aktualnego poziomu aktywności fizycznej, nabrała szczególnego znaczenia, zwłaszcza jeśli mamy do czynienia z narastającą falą nadwagi i otyłości wśród najmłodszych nie tylko w Polsce, ale i na świecie25.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Karolina Lewandowska-Klafczyńska

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk, psychodietetyk, edukator społeczny w cukrzycy. Ukończyła studia magisterskie na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i studia podyplomowe na SWPS w Warszawie. Obecnie pracuje w szpitalu pediatrycznym w Warszawie, koordynuje pracę dietetyka na oddziale psychiatrii, gdzie ma stały kontakt z pacjentami zmagającymi się zaburzeniami odżywiania, depresją, autyzmem itp., Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyków i Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci.