
Do roku 2025 WHO zakłada realizację sześciu celów żywieniowych. Większość z nich związana jest z najmłodszą częścią naszej populacji.
Podczas gdy wydawałoby się, że błonnik nie ma już nic do ukrycia, naukowcy z Shahid Beheshti University of Medical Sciences odkryli jego kolejne właściwości.
Mirmiran P. i wsp. Dietary fibre intake in relation to the risk of incident chronic kidney disease, “Br J Nutr.”2018, [dostęp 21 stycznia 2018], https://doi.org/10.1017/S0007114517003671
Do roku 2025 WHO zakłada realizację sześciu celów żywieniowych. Większość z nich związana jest z najmłodszą częścią naszej populacji.
Ze względu na wielofunkcyjność witaminy D pokłada się wiele nadziei w jej korzystnym działaniu w łagodzeniu objawów chorobowych. Coraz więcej doniesień mówi o jej prozdrowotnych właściwościach w wielu obszarach medycyny.
To, że skład diety wpływa na różnorodność mikrobioty w naszych jelitach jest już faktem. Okazuje się, że wpływ na to kto i w jakiej ilości zamieszkuje nasze jelita, mogą mieć również składniki mineralne.