
Ze względu na wielofunkcyjność witaminy D pokłada się wiele nadziei w jej korzystnym działaniu w łagodzeniu objawów chorobowych. Coraz więcej doniesień mówi o jej prozdrowotnych właściwościach w wielu obszarach medycyny.
Do roku 2025 WHO zakłada realizację sześciu celów żywieniowych. Większość z nich związana jest z najmłodszą częścią naszej populacji.
https://www.nik.gov.pl/najnowsze-informacje-o-wynikach-kontroli/nik-o-zdrowym-zywieniu-w-szkolach.html
http://www.kobiety.med.pl/cnol/index.php?option=com_content&view=article&id=153&Itemid=51&lang=pl
Ze względu na wielofunkcyjność witaminy D pokłada się wiele nadziei w jej korzystnym działaniu w łagodzeniu objawów chorobowych. Coraz więcej doniesień mówi o jej prozdrowotnych właściwościach w wielu obszarach medycyny.
To, że skład diety wpływa na różnorodność mikrobioty w naszych jelitach jest już faktem. Okazuje się, że wpływ na to kto i w jakiej ilości zamieszkuje nasze jelita, mogą mieć również składniki mineralne.
Dieta bogata w rośliny strączkowe może korzystnie oddziaływać na nasze zdrowie. Pojawiły się nowe doniesieni naukowe na temat ich wpływu na choroby nowotworowe.