Ze względu na wielofunkcyjność witaminy D pokłada się wiele nadziei w jej korzystnym działaniu w łagodzeniu objawów chorobowych. Coraz więcej doniesień mówi o jej prozdrowotnych właściwościach w wielu obszarach medycyny.
Globalne cele żywieniowe ustanowione przez World Health Organization a ich realizacja
Do roku 2025 WHO zakłada realizację sześciu celów żywieniowych. Większość z nich związana jest z najmłodszą częścią naszej populacji.
PRZYPISY
- http://www.who.int/nutrition/publications/globaltargets2025_policybrief_overview/en/
-
https://www.nik.gov.pl/najnowsze-informacje-o-wynikach-kontroli/nik-o-zdrowym-zywieniu-w-szkolach.html
-
http://www.kobiety.med.pl/cnol/index.php?option=com_content&view=article&id=153&Itemid=51&lang=pl
To, że skład diety wpływa na różnorodność mikrobioty w naszych jelitach jest już faktem. Okazuje się, że wpływ na to kto i w jakiej ilości zamieszkuje nasze jelita, mogą mieć również składniki mineralne.
Dieta bogata w rośliny strączkowe może korzystnie oddziaływać na nasze zdrowie. Pojawiły się nowe doniesieni naukowe na temat ich wpływu na choroby nowotworowe.