O roli dietetyka w pracy z pacjentem w czasie farmakoterapii oraz z pacjentem zakwalifikowanym do operacyjnego leczenia choroby otyłościowej rozmawiamy z dr n. o zdr. Matyldą Kręgielską-Narożną – współtwórczynią najnowszych zaleceń Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, dietetykiem klinicznym, promotorem zdrowia, adiunktem w Katedrze Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych i Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.
Zbilansowana dieta jest jednym z nieodłącznych elementów zdrowego stylu życia. Coraz większa świadomość w tym zakresie powoduje, że zapotrzebowanie na usługi dietetyczne stale rośnie. Pacjenci, wybierając specjalistę dla siebie, kierują się nie tylko zakresem jego kwalifikacji, ale również opiniami oraz cenami usług. Rynek dietetyczny od kilku lat prężnie się rozwija, jednak jest podatny na zmiany związane z inflacją, sytuacją rynkową oraz obecnie panującymi trendami. Jako dostawca jednego z popularnych programów dietetycznych – DietetykPro1, widzimy, jakie wyzwania są stawiane przed dietetykami i jak wpływa to na usługi, jakie oferują.