Prekoncepcja jest ważnym okresem w życiu kobiety, który w znaczący sposób wpływa na przebieg ciąży oraz wyniki urodzeniowe, stąd też rosnące przekonanie, że zastosowanie strategii, jak suplementacja dietetyczna z udziałem probiotyków, podobnie jak i kwasu foliowego czy kwasów tłuszczowych omega-3, może poprawić status zdrowotny kobiety planującej ciążę w przyszłości i może pozytywnie wpłynąć na organizm przyszłej matki oraz jej dziecka po urodzeniu.
Wyniki ostatnich badań sugerują, że suplementacja probiotycznego szczepu L. rhamnosus CGMCC1.3724 może pomóc w zmniejszeniu poziomu leptyny mierzonej na czczo u kobiet, co może mieć potencjalnie korzystny wpływ na regulację metabolizmu i procesu wydatkowania energii przez organizm.
Prekoncepcja jest ważnym okresem w życiu kobiety, który w znaczący sposób wpływa na przebieg ciąży oraz wyniki urodzeniowe, stąd też rosnące przekonanie, że zastosowanie strategii, jak suplementacja dietetyczna z udziałem probiotyków, podobnie jak i kwasu foliowego czy kwasów tłuszczowych omega-3, może poprawić status zdrowotny kobiety planującej ciążę w przyszłości i może pozytywnie wpłynąć na organizm przyszłej matki oraz jej dziecka po urodzeniu.
Redakcja
Decyzja o wyborze oleju powinna być podjęta bardzo starannie. Ważne jest, aby skład oraz właściwości tłuszczu roślinnego, służącego do przyrządzania posiłków, pozytywnie wpływały na nasze zdrowie. 100% czysty, olej rzepakowy marki Rapso, do uniwersalnego stosowania, kryje w sobie bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Ułatwi pracę w kuchni a dodatkowo pomoże w zachowaniu zbilansowanej diety, wpływającej na dobre samopoczucie oraz urodę.
czytaj dalej
mgr inż. Dorota Szymańska
Zaburzenia odżywiania takie jak anoreksja, bulimia czy zespół napadowego objadania się są jednostkami chorobowymi dosyć dobrze poznanymi wśród specjalistów. Wynika to w dużej mierze z efektów edukacyjnych realizowanych na studiach oraz dostępnych powszechnie informacji dotyczących tych zaburzeń w publikacjach naukowych czy w mediach. Jest natomiast zaburzenie, które pod akronimem ARFID (Avoidant Restrictive Food Intake Disorder) – skrywa dość niespecyficzne zaburzenie odżywiania, które różni się znacznie od tych dobrze nam znanych.
czytaj dalej
mgr Dominika Tomaszewska
Nadwrażliwość to termin określający wszystkie nieprawidłowe reakcje na pokarm i inne czynniki, które mogą być zależne lub nie od aktywacji układu immunologicznego. Nadwrażliwości pokarmowe są coraz powszechniejsze – alergie, czyli reakcje immunologiczne dotyczą ok. 10% dzieci i 2–5% dorosłych. Reakcje nieimmunologiczne, tzw. nietolerancje, mogą dotyczyć nawet 15–20% populacji.
czytaj dalej