menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Olej rzepakowy jako źródło tokoferoli

Olej rzepakowy jest jednym z najbardziej popularnych olejów jadalnych w Polsce i na świecie. Jego powszechne występowanie w produktach spożywczych i potrawach sprawiło, że rzadko wyróżnia się go jako szczególnie bogatego w składniki odżywcze i mającego szerokie właściwości prozdrowotne. Tymczasem olej rzepakowy oprócz dobrego profilu kwasów tłuszczowych zawiera inne ważne dla organizmu substancje chemiczne. Jedną z nich jest tokoferol będący składową witaminy E – jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy występujących w żywności.

OLEJ RZEPAKOWY JAKO ŹRÓDŁO ZWIĄZKÓW BIOLOGICZNIE CZYNNYCH

Rzepak (Brassica napus L. ssp. oleifera Metzg.) jest jedną z najważniejszych roślin oleisto-białkowych na świecie. Stanowi on ważny surowiec dla przemysłu spożywczego i paszowego. W ostatnich kilkudziesięciu latach powstało wiele upraw jakościowych, co zaowocowało w Polsce i w świecie odmianami rzepaku, których nasiona są źródłem wysokiej jakości oleju i białka pastewnego. Największym światowym producentem rzepaku jest Unia Europejska.

Olej rzepakowy jest jednym z najbardziej popularnych olejów jadalnych w Polsce i na świecie. Jego powszechne występowanie w produktach spożywczych i potrawach sprawiło, że rzadko wyróżnia się go jako szczególnie bogatego w składniki odżywcze i mającego szerokie właściwości prozdrowotne. Tymczasem olej rzepakowy oprócz dobrego profilu kwasów tłuszczowych zawiera inne ważne dla organizmu substancje chemiczne. Jedną z nich jest tokoferol będący składową witaminy E – jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy występujących w żywności.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Zuzanna Szypowska-Koperda

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi oraz Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na kierunku Dietetyka. Doświadczenie i umiejętności w pracy z pacjentami pozyskiwała w łódzkich i warszawskich szpitalach. Współorganizatorka i prowadząca warsztaty o tematyce żywienia dla dzieci w przedszkolach. Uczestniczka licznych konferencji, a także szkoleń z zakresu psychodietetyki, dietetyki klinicznej i sportowej. Autorka artykułów z zakresu z zakresu zdrowego żywienia i dietetyki klinicznej. Swoją wiedzą i doświadczeniem chętnie dzieli się na łamach magazynów, w audycjach radiowych i programach telewizyjnych. Obecnie członek zespołu specjalistów Centrum Respo oraz Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej 'Sanvita'. W swojej pracy z pacjentami edukuje jak zdrowo się odżywiać, osiągnąć i zachować prawidłową masę ciała, a także wspomóc stan zdrowia przez zmianę nawyków żywieniowych. Współpracuje z osobami posiadającymi zaburzenia gospodarki hormonalnej i węglowodanowej, choroby autoimmunologiczne, nietolerancje i alergie pokarmowe, a także osobami aktywnymi fizycznie, kobietami ciężarnymi i karmiącymi piersią oraz dziećmi.


Czytaj więcej