menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Zuzanna Szypowska-Koperda

Dietetyk kliniczny, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi oraz Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na kierunku Dietetyka. Doświadczenie i umiejętności w pracy z pacjentami pozyskiwała w łódzkich i warszawskich szpitalach. Współorganizatorka i prowadząca warsztaty o tematyce żywienia dla dzieci w przedszkolach. Uczestniczka licznych konferencji, a także szkoleń z zakresu psychodietetyki, dietetyki klinicznej i sportowej. Autorka artykułów z zakresu z zakresu zdrowego żywienia i dietetyki klinicznej. Swoją wiedzą i doświadczeniem chętnie dzieli się na łamach magazynów, w audycjach radiowych i programach telewizyjnych. Obecnie członek zespołu specjalistów Centrum Respo oraz Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej 'Sanvita'. W swojej pracy z pacjentami edukuje jak zdrowo się odżywiać, osiągnąć i zachować prawidłową masę ciała, a także wspomóc stan zdrowia przez zmianę nawyków żywieniowych. Współpracuje z osobami posiadającymi zaburzenia gospodarki hormonalnej i węglowodanowej, choroby autoimmunologiczne, nietolerancje i alergie pokarmowe, a także osobami aktywnymi fizycznie, kobietami ciężarnymi i karmiącymi piersią oraz dziećmi.

Article image

Olej rzepakowy jako źródło tokoferoli

Olej rzepakowy jest jednym z najbardziej popularnych olejów jadalnych w Polsce i na świecie. Jego powszechne występowanie w produktach spożywczych i potrawach sprawiło, że rzadko wyróżnia się go jako szczególnie bogatego w składniki odżywcze i mającego szerokie właściwości prozdrowotne. Tymczasem olej rzepakowy oprócz dobrego profilu kwasów tłuszczowych zawiera inne ważne dla organizmu substancje chemiczne. Jedną z nich jest tokoferol będący składową witaminy E – jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy występujących w żywności.

czytaj dalej

Olej rzepakowy jako źródło tokoferoli

Zuzanna Szypowska-Koperda

Article image

Olej rzepakowy jest jednym z najbardziej popularnych olejów jadalnych w Polsce i na świecie. Jego powszechne występowanie w produktach spożywczych i potrawach sprawiło, że rzadko wyróżnia się go jako szczególnie bogatego w składniki odżywcze i mającego szerokie właściwości prozdrowotne. Tymczasem olej rzepakowy oprócz dobrego profilu kwasów tłuszczowych zawiera inne ważne dla organizmu substancje chemiczne. Jedną z nich jest tokoferol będący składową witaminy E – jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy występujących w żywności.

Czytam więcej
Article image

Rzucawka i stan przedrzucawkowy – znaczenie diety

Stan przedrzucawkowy i rzucawka to patologiczne zaburzenia funkcjonalne organizmu, mogące występować u kobiet w czasie trwania ciąży, okresie okołoi poporodowym. Stanowią jedne z najczęstszych, medycznych powikłań ciąży. Ze względu na powszechne występowanie stanu przedrzucawkowego i rzucawki wśród kobiet na całym świecie, obiektem badań naukowych stał się wpływ czynników związanych ze stylem życia, takich jak sposób żywienia i aktywność fizyczna na ryzyko ich wystąpienia.

czytaj dalej

Rzucawka i stan przedrzucawkowy – znaczenie diety

Zuzanna Szypowska-Koperda

Article image

Stan przedrzucawkowy i rzucawka to patologiczne zaburzenia funkcjonalne organizmu, mogące występować u kobiet w czasie trwania ciąży, okresie okołoi poporodowym. Stanowią jedne z najczęstszych, medycznych powikłań ciąży. Ze względu na powszechne występowanie stanu przedrzucawkowego i rzucawki wśród kobiet na całym świecie, obiektem badań naukowych stał się wpływ czynników związanych ze stylem życia, takich jak sposób żywienia i aktywność fizyczna na ryzyko ich wystąpienia.

Czytam więcej
Article image

Dietetyczne właściwości olejów roślinnych

Tłuszcze obok białek i węglowodanów są jednym z podstawowych składników odżywczych. Stanowią niezbędne dla organizmu źródło energii, są nośnikami witamin w nich rozpuszczalnych: A, D, E, K oraz korzystnie wpływają na ich przyswajalność. Różnorodna funkcjonalność tłuszczów znajduje także zastosowanie w gastronomii oraz przemyśle spożywczym.

 

czytaj dalej

Dietetyczne właściwości olejów roślinnych

Zuzanna Szypowska-Koperda

Article image

Tłuszcze obok białek i węglowodanów są jednym z podstawowych składników odżywczych. Stanowią niezbędne dla organizmu źródło energii, są nośnikami witamin w nich rozpuszczalnych: A, D, E, K oraz korzystnie wpływają na ich przyswajalność. Różnorodna funkcjonalność tłuszczów znajduje także zastosowanie w gastronomii oraz przemyśle spożywczym.

 

Czytam więcej
200 @ autoropis
HTTP status 200 OK
Controller AuthorController :: opisAction
Controller class App\FrontendBundle\Controller\AuthorController
Route name autoropis
Has session yes
336 ms
Total time 336 ms
Initialization time 17 ms
2.0 MB
Peak memory usage 2.0 MB
PHP memory limit 128 MB
118
Errors 0
Deprecated Calls 118
Silenced Errors 0
anon.
Logged in as anon.
Authenticated Yes
Token class AnonymousToken
24 ms
Render Time 24 ms
Template Calls 7
Block Calls 10
Macro Calls 0
14 in 10.01 ms
Database Queries 14
Query time 10.01 ms
Invalid entities 0
Second Level Cache disabled
0
Real Blocks 0
Containers 0
Events 0
Routing 350 Routes
Routes 350
Resources 487
Container 781 Services
Services 781
Parameter
namespaces
67
Twig Twig
Globals 14
Extensions 50
avail. Tests 15
avail. Filters 92
avail. Functions 65
2.8.18
Profiler token 5e29f3
Kernel name app
Environment dev
Debug enabled
PHP version 7.1.33-52+0~20230409.76+debian11~1.gbp03e0c6   View phpinfo()
PHP Extensions xdebug accel
PHP SAPI fpm-fcgi