menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Ryzyko cukrzycy typu 1 – co warto o nim wiedzieć?

dr n. biomed. Joanna Jurek

DIETA W CUKRZYCY

01-03-2022

40/2022

Cukrzyca typu 1 (T1DM), zwana również cukrzycą insulinozależną (z ang. insulindependent diabetes mellitus, IDDM), jest przewlekłą chorobą o podłożu autoimmunologicznym, w której to organizm w wyniku błędnego rozpoznania własnych tkanek, błędnie atakuje komórki beta trzustki, prowadząc do ich uszkodzenia.

CZYM JEST CUKRZYCA TYPU 1 (INSULINOZALEŻNA)?

W wyniku autoagresji komórki beta trzustki tracą zdolność do produkcji insuliny, co objawia się jej niedoborem w organizmie i niesie za sobą poważne konsekwencje1. Niedobór insuliny w organizmie, jeśli nie zostanie skorygowany za pomocą odpowiedniego leczenia, przyczynia się do utrzymania wysokiego poziomu glukozy we krwi. Glukoza nie może zostać przetransportowana do komórek i wykorzystana na ich potrzeby energetyczne. Warto dodać, że brak insuliny, podobnie jak brak dostępu glukozy do komórek wzmaga rozpad innych składników odżywczych, jak tłuszcze i białka, jako alternatywnych źródeł energii. W wyniku ich rozpadu powstają ciała ketonowe (proces tzw. ketozy) które, jeśli utrzymują się przez długi okres, mogą doprowadzić do pojawienia się tzw. kwasicy ketonowej i ciężkich zaburzeń metabolicznych prowadzących do śpiączki ketonowej, a nawet śmierci.

Cukrzyca typu 1 (T1DM), zwana również cukrzycą insulinozależną (z ang. insulindependent diabetes mellitus, IDDM), jest przewlekłą chorobą o podłożu autoimmunologicznym, w której to organizm w wyniku błędnego rozpoznania własnych tkanek, błędnie atakuje komórki beta trzustki, prowadząc do ich uszkodzenia.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

dr n. biomed. Joanna Jurek

CZYTAM ARTYKUŁY

Doktor nauk biomedycznych ze specjalizacją w immunologii i żywieniu człowieka. Absolwentka studiów biomedycznych na Ulster University w Wielkiej Brytanii. Joanna posiada doświadczenie badawcze w badaniach klinicznych skupiających się na roli diety oraz mikrobioty człowieka. Aktywnie dzieli się wiedzą na łamach czasopism fachowych oraz podczas szkoleń. Współpracuje z partnerami przemysłowymi wdrażając najświeższe innowacje w dziedzinie żywienia człowieka i suplementacji.


Czytaj więcej