menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

O spotkaniu dwóch ekspertów – TSR w pracy dietetyka

Nie wszystkie narzędzia i metody stosowane w psychoterapii są zarezerwowane tylko dla tej gałęzi specjalistycznej pomocy. Warto poznać metody, które dietetyk może w bezpieczny sposób stosować w swoim gabinecie, aby lepiej zrozumieć problem i świat pacjenta oraz skutecznie mu pomóc.

Jedną ze szkół psychoterapii, której metody i sposób widzenia problemu klienta można wykorzystać, nie tylko pracując psychoterapeutycznie, jest Terapia Skoncentrowana na Rozwiązaniach (TSR). System TSR jest wykorzystywany nie tylko w psychoterapii, ale również w opiece zdrowotnej, biznesie i pomocy socjalnej. To, co jest jej niebywałą zaletą, to możliwość wykorzystywania jego narzędzi w pracy z klientem indywidualnym, ale też w pracy z grupą. W psychoterapii jej założyciele rekomendują ją do pracy między innymi z osobami uzależnionymi, ale także osobami cierpiącymi na zaburzenia odżywiania, takie jak bulimia czy anoreksja.
Autorami TSR są Steve de Shazer i Insoo Kim Berg, którzy rozwijali swoje podejście w USA. Inspiracją dla nich była psychoterapia Miltona Ericksona. Praca w modelu TSR zakłada współpracę krótkoterminową, to znaczy taką, która osiągnie cele współpracy w możliwie najszybszym czasie.
Założenia TSR można zawrzeć w kilku kluczowych punktach:

Koncentracja na rozwiązaniach i przyszłości
Terapeuta lub inny specjalista, korzystający z metod TSR w pracy ze swoim pacjentem, powinien zwrócić szczególną uwagę przede wszystkim na planowanie przyszłości i zmiany oraz na rozwiązania, które w dosyć szybkim czasie pozwolą na realizację celu. W założeniu temu podejściu przyświeca myśl, że kierowanie uwagi na przyszłość jest bardzo bezpieczną strategią, ponieważ jest to stan, który jeszcze się nie wydarzył. Zbyt duża koncentracja na przeszłych doświadczeniach, zdaniem twórców TSR, jest ryzykowna, ponieważ może spowodować zatrzymanie pracy u pacjenta nad problemem, spadek motywacji i powrót do wspomnień, które mogą przypominać o porażkach. Zbieranie informacji o przeszłości powinno mieć przede wszystkim cel ustalenia dotychczasowych strategii, z jakich korzystał klient oraz zebrania informacji o zasobach klienta. Z kolei koncentracja na teraźniejszości powinna dotyczyć tylko etapu diagnozowania problemu i trudności, z jakimi klient przychodzi do gabinetu.

Nie wszystkie narzędzia i metody stosowane w psychoterapii są zarezerwowane tylko dla tej gałęzi specjalistycznej pomocy. Warto poznać metody, które dietetyk może w bezpieczny sposób stosować w swoim gabinecie, aby lepiej zrozumieć problem i świat pacjenta oraz skutecznie mu pomóc.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Magdalena Pakulska

CZYTAM ARTYKUŁY

Psycholożka w trakcie szkolenia do uzyskania certyfikatu psychoterapeutki w nurcie ericksonowskim w Poznaniu. Ukończyła studia magisterskie z psychologii klinicznej oraz studia podyplomowe z psychodietetyki na Wydziale Psychologii Uniwersytetu SWPS w Warszawie. Od 3 lat prowadzi szkolenia i warsztaty dla dorosłych, których celem jest redukcja stresu z wykorzystaniem techniki Mindfulness. Ma doświadczenie w pracy z osobami z zaburzeniami odżywiania, doświadczającymi lęków, poszukującymi celu i swoich wartości. W nurcie, w którym pracuje, ceni przede wszystkim nastawienie na zasoby klienta, koncentrację na przyszłości i cele. W swojej pracy lubi wykorzystywać opowieści, bajki i metafory.


Czytaj więcej