menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Entomofagia – czy czeka nas radykalna zmiana diety?

Zmiany klimatu, obniżające się zasoby wodne, rosnące zanieczyszczenie środowiska, przeludnienie to czynniki zmuszające do rozważań na temat produkcji żywności. Żywności niegenerującej wysokich kosztów i zużywającej niewiele zasobów, takich jak pasza czy woda, a nasyci rosnące zapotrzebowanie ludzi. Poszukiwania alternatywnego źródła białka zajmują naukowców już od 2004 roku, kiedy to FAO rozpoczęło badania dotyczące wykorzystania owadów jako pożywienia zaspokajającego potrzeby żywieniowe ludzi.

PROGNOZY EKOLOGICZNE DOTYCZĄCE ZIEMI

Zgodnie z raportem sporządzonym przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO) światowa liczba ludności w roku 2050 osiągnie 9,1 mld. Jest to liczba o ponad 30% większa od aktualnego stanu zaludnienia. Rosnący wzrost populacji oznacza rosnące potrzeby dotyczące produkcji żywności. Z raportu wynika, iż do największego wzrostu dojdzie w krajach rozwijających się. Niezrównoważona konsumpcja, rosnąca wraz ze zwiększającym się stopniem uprzemysłowienia kraju stanowi podstawową przyczynę degradacji środowiska naturalnego. Postępująca urbanizacja najprawdopodobniej doprowadzi do sytuacji, w której większość populacji będzie zamieszkiwała tereny miejskie, co w bezpośredni sposób doprowadzi do zmniejszenia powierzchni gruntów rolnych. Taka sytuacja uniemożliwi hodowlę zwierząt rzeźnych na wystarczająco wysoką skalę ze względu na zbyt małą liczbę dostępnych terenów do ich wypasu oraz pól zapewniających uprawę zbóż na paszę. Aby produkcja żywności utrzymała się na poziomie wystarczającym do wyżywienia rosnącej populacji, powinna wzrosnąć o 70%, dla przykładu roczna produkcja samego mięsa powinna wzrosnąć o ponad 200 mln ton i osiągnąć wartość 470 mln ton.

Zmiany klimatu, obniżające się zasoby wodne, rosnące zanieczyszczenie środowiska, przeludnienie to czynniki zmuszające do rozważań na temat produkcji żywności. Żywności niegenerującej wysokich kosztów i zużywającej niewiele zasobów, takich jak pasza czy woda, a nasyci rosnące zapotrzebowanie ludzi. Poszukiwania alternatywnego źródła białka zajmują naukowców już od 2004 roku, kiedy to FAO rozpoczęło badania dotyczące wykorzystania owadów jako pożywienia zaspokajającego potrzeby żywieniowe ludzi.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Justyna Marszałkowska-Jakubik

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk, nauczyciel akademicki, autorka bloga „Zdrowo najedzeni”, na którym publikuje dietetyczne porady, wyłącznie sprawdzone przepisy oraz odpowiedzi na najczęściej pojawiające się w czasie konsultacji pytania. Występuje w roli eksperta zarówno na konferencjach naukowych, jak i w audycjach radiowych oraz programach telewizyjnych. Autorka e-booka „Jak oswoić Hashimoto?

Lena Błażejczyk

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka dietetyki stosowanej w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie, autorka pracy dyplomowej dotyczącej entomofagii. Interesuje się w szczególności zagadnieniem dietetyki przyszłości oraz żywieniem dzieci i młodzieży.


Czytaj więcej