menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Lena Błażejczyk

Absolwentka dietetyki stosowanej w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie, autorka pracy dyplomowej dotyczącej entomofagii. Interesuje się w szczególności zagadnieniem dietetyki przyszłości oraz żywieniem dzieci i młodzieży.

Article image

Entomofagia – czy czeka nas radykalna zmiana diety?

Zmiany klimatu, obniżające się zasoby wodne, rosnące zanieczyszczenie środowiska, przeludnienie to czynniki zmuszające do rozważań na temat produkcji żywności. Żywności niegenerującej wysokich kosztów i zużywającej niewiele zasobów, takich jak pasza czy woda, a nasyci rosnące zapotrzebowanie ludzi. Poszukiwania alternatywnego źródła białka zajmują naukowców już od 2004 roku, kiedy to FAO rozpoczęło badania dotyczące wykorzystania owadów jako pożywienia zaspokajającego potrzeby żywieniowe ludzi.

czytaj dalej

Entomofagia – czy czeka nas radykalna zmiana diety?

Justyna Marszałkowska-Jakubik, Lena Błażejczyk

Article image

Zmiany klimatu, obniżające się zasoby wodne, rosnące zanieczyszczenie środowiska, przeludnienie to czynniki zmuszające do rozważań na temat produkcji żywności. Żywności niegenerującej wysokich kosztów i zużywającej niewiele zasobów, takich jak pasza czy woda, a nasyci rosnące zapotrzebowanie ludzi. Poszukiwania alternatywnego źródła białka zajmują naukowców już od 2004 roku, kiedy to FAO rozpoczęło badania dotyczące wykorzystania owadów jako pożywienia zaspokajającego potrzeby żywieniowe ludzi.

Czytam więcej