menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Lena Błażejczyk

Absolwentka dietetyki stosowanej w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie, autorka pracy dyplomowej dotyczącej entomofagii. Interesuje się w szczególności zagadnieniem dietetyki przyszłości oraz żywieniem dzieci i młodzieży.

Article image

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Entomofagia – czy czeka nas radykalna zmiana diety?

Zmiany klimatu, obniżające się zasoby wodne, rosnące zanieczyszczenie środowiska, przeludnienie to czynniki zmuszające do rozważań na temat produkcji żywności. Żywności niegenerującej wysokich kosztów i zużywającej niewiele zasobów, takich jak pasza czy woda, a nasyci rosnące zapotrzebowanie ludzi. Poszukiwania alternatywnego źródła białka zajmują naukowców już od 2004 roku, kiedy to FAO rozpoczęło badania dotyczące wykorzystania owadów jako pożywienia zaspokajającego potrzeby żywieniowe ludzi.

czytaj dalej