Książka Anny Reguły (@niekoniecznie_dietetycznie) oraz Kingi Syposz to smakowita propozycja dla wszystkich miłośników słodyczy, nie tylko dla tych, którzy szukają przepisów w wersji fit. Autorki pokazują bowiem, że zdrowsze ciasta i desery nie muszą, a wręcz nie powinny kojarzyć się nam z wyrzeczeniami i rezygnacją z dobrego smaku oraz prawdziwej przyjemności.
OTYŁOŚĆ
W ciągu ostatnich kilkunastu lat mamy do czynienia ze zmianą sposobu żywienia populacji. W większości krajów zauważono znaczny wzrost spożycia produktów cechujących się wysoką wartością energetyczną, zawierających duże ilości cukrów rafinowanych, nasyconych kwasów tłuszczowych czy zbyt dużym zaburzeniem stosunku kwasów omega-6 do omega-3. Wraz z tymi modyfikacjami skorelowane jest zwiększone występowanie chorób cywilizacyjnych, tj. nadwaga czy otyłość, jak również tych należących do zespołu metabolicznego (cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, hipercholesterolemia, miażdżyca) oraz z nimi związanych przypadłości (zaburzenia sercowo-naczyniowe, choroby stawów) 1,3,7,10. Wszystkie wymienione choroby prowadzą do pogorszenia jakości życia chorych, pewnych niepełnosprawności, jak i w konsekwencji – do przedwczesnej śmierci¹. Zgodnie ze statystykami WHO z 2016 roku (Światowej Organizacji Zdrowia) aż 39% osób na świecie cierpi na otyłość, a nawet 650 mln ludzi jest otyłych (13%)². W związku z jej szerokim spektrum stała się ona głównym wyzwaniem dla całego zdrowia publicznego XXI w.³. Wiązana jest ona z dysfunkcją tkanki tłuszczowej, w tym także podwyższonymi markerami prozapalnymi, które są głównymi czynnikami predysponującymi do rozwoju zespołu metabolicznego⁵. Warto podkreślić, iż otyłość, która jest czynnikiem predysponującym do wielu schorzeń, należy do czynników modyfikowalnych i można doprowadzić do redukcji tego problemu¹. Niezwykle skutecznymi modyfikacjami są zmiany stylu życia polegające na zwiększeniu aktywności fizycznej oraz prawidłowym odżywianiu2,7,10.
Olej rzepakowy jest jednym z najczęściej wykorzystywanych tłuszczów wśród populacji polskiej. Dodatkowo jest to produkt masowo produkowany w naszym kraju. Od dawna zastanawiano się nad tym, czy jest on korzystniejszy, a może mniej korzystny dla zdrowia od popularyzowanych tłuszczów, tj. oliwa z oliwek czy olej z amarantusa? Wiadomo, iż nadaje się zarówno do spożycia na surowo, jak i do smażenia. Oczywiście dawne procesy produkcji wiązały się ze znacznym ograniczeniem zawartości komponentów w finalnym produkcie, jednak postęp technologiczny pozwala obecnie na otrzymywanie wysokiej jakości produktu z bardzo dobrym składem. Idealnie nadaje się jako dodatek do ciast, dzięki czemu są one bardziej puszyste i wilgotne. Jak jako element diety wpływa na zdrowie i przede wszystkim jak oddziałuje na pacjentów z otyłością?