menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Olej rzepakowy jako element diety a otyłość i określone parametry zdrowotne

Olej rzepakowy jest jednym z najczęściej wykorzystywanych tłuszczów wśród populacji polskiej. Dodatkowo jest to produkt masowo produkowany w naszym kraju. Od dawna zastanawiano się nad tym, czy jest on korzystniejszy, a może mniej korzystny dla zdrowia od popularyzowanych tłuszczów, tj. oliwa z oliwek czy olej z amarantusa? Wiadomo, iż nadaje się zarówno do spożycia na surowo, jak i do smażenia. Oczywiście dawne procesy produkcji wiązały się ze znacznym ograniczeniem zawartości komponentów w finalnym produkcie, jednak postęp technologiczny pozwala obecnie na otrzymywanie wysokiej jakości produktu z bardzo dobrym składem. Idealnie nadaje się jako dodatek do ciast, dzięki czemu są one bardziej puszyste i wilgotne. Jak jako element diety wpływa na zdrowie i przede wszystkim jak oddziałuje na pacjentów z otyłością?

OTYŁOŚĆ

W ciągu ostatnich kilkunastu lat mamy do czynienia ze zmianą sposobu żywienia populacji. W większości krajów zauważono znaczny wzrost spożycia produktów cechujących się wysoką wartością energetyczną, zawierających duże ilości cukrów rafinowanych, nasyconych kwasów tłuszczowych czy zbyt dużym zaburzeniem stosunku kwasów omega-6 do omega-3. Wraz z tymi modyfikacjami skorelowane jest zwiększone występowanie chorób cywilizacyjnych, tj. nadwaga czy otyłość, jak również tych należących do zespołu metabolicznego (cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, hipercholesterolemia, miażdżyca) oraz z nimi związanych przypadłości (zaburzenia sercowo-naczyniowe, choroby stawów) 1,3,7,10. Wszystkie wymienione choroby prowadzą do pogorszenia jakości życia chorych, pewnych niepełnosprawności, jak i w konsekwencji – do przedwczesnej śmierci¹. Zgodnie ze statystykami WHO z 2016 roku (Światowej Organizacji Zdrowia) aż 39% osób na świecie cierpi na otyłość, a nawet 650 mln ludzi jest otyłych (13%)². W związku z jej szerokim spektrum stała się ona głównym wyzwaniem dla całego zdrowia publicznego XXI w.³. Wiązana jest ona z dysfunkcją tkanki tłuszczowej, w tym także podwyższonymi markerami prozapalnymi, które są głównymi czynnikami predysponującymi do rozwoju zespołu metabolicznego⁵. Warto podkreślić, iż otyłość, która jest czynnikiem predysponującym do wielu schorzeń, należy do czynników modyfikowalnych i można doprowadzić do redukcji tego problemu¹. Niezwykle skutecznymi modyfikacjami są zmiany stylu życia polegające na zwiększeniu aktywności fizycznej oraz prawidłowym odżywianiu2,7,10.

Olej rzepakowy jest jednym z najczęściej wykorzystywanych tłuszczów wśród populacji polskiej. Dodatkowo jest to produkt masowo produkowany w naszym kraju. Od dawna zastanawiano się nad tym, czy jest on korzystniejszy, a może mniej korzystny dla zdrowia od popularyzowanych tłuszczów, tj. oliwa z oliwek czy olej z amarantusa? Wiadomo, iż nadaje się zarówno do spożycia na surowo, jak i do smażenia. Oczywiście dawne procesy produkcji wiązały się ze znacznym ograniczeniem zawartości komponentów w finalnym produkcie, jednak postęp technologiczny pozwala obecnie na otrzymywanie wysokiej jakości produktu z bardzo dobrym składem. Idealnie nadaje się jako dodatek do ciast, dzięki czemu są one bardziej puszyste i wilgotne. Jak jako element diety wpływa na zdrowie i przede wszystkim jak oddziałuje na pacjentów z otyłością?

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr Paulina Chrzan

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka kierunku Dietetyka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Dietetyk w Rehasport Clinic w Poznaniu. Specjalizuje się w zakresie żywienia kobiet w ciąży i laktacji, żywienia podczas choroby Hashimoto oraz PCOS, w zespole jelita drażliwego oraz w żywieniu sportowców. Szczególnym zainteresowaniem darzy sporty zespołowe oraz gotowanie, czego efekty publikuje na łamach autorskiego bloga.


Czytaj więcej