menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Profilaktyka i żywienie chorych na nowotwory piersi

Profilaktyka pierwotna raka piersi jest ograniczona. Do czynników modyfikowalnych należą: utrzymanie prawidłowej masy ciała, regularna aktywność fizyczna, eliminacja alkoholu z diety, unikanie palenia tytoniu (zarówno czynnego, jak i biernego) oraz ograniczanie stosowania hormonalnej terapii zastępczej. Najlepszą metodą wczesnego wykrywania raka piersi są przesiewowe badania mammograficzne (po 50. roku życia). Natomiast wcześniej zaleca się rutynowe samobadanie palpacyjne2.

Rak piersi jest najczęściej występującym nowotworem złośliwym u kobiet w krajach wysokorozwiniętych. Na świecie obserwuje się wzrost zachorowalności na nowotwory piersi, w Polsce w 2017 r. rozpoznano 18 529 nowych zachorowań kobiet na raka piersi, co stanowiło 22,5% wszystkich przypadków nowotworów złośliwych u kobiet. Współczynnik zachorowalności wynosił 91 na 100 tys. osób. Większość zachorowań dotyczy kobiet między 50. a 74. rokiem życia1. W badaniach naukowych wyodrębnia się dwie grupy, tj. rak piersi przedmenopauzalny i pomenopauzalny.

ŻYWIENIOWE CZYNNIKI ZWIĘKSZAJĄCE I ZMNIEJSZAJĄCE RYZYKO ROZWOJU NOWOTWORU PIERSI

Styl życia i sposób żywienia mają duży wpływ na ryzyko wystąpienia nowotworu piersi. Opublikowany w 2018 r. raport World Cancer Research Found/ American Cancer Research przedstawia zalecenia żywieniowe, które mają znaczenie w profilaktyce nowotworów3. W tabeli poniżej przedstawione zostało podsumowanie żywieniowych czynników zwiększających i zmniejszających ryzyko zachorowania na raka piersi. Dieta wysokoenergetyczna, wysokotłuszczowa

Dieta wysokoenergetyczna i wysokotłuszczowa to model diety typu zachodniego.
Według polskich norm spożycie tłuszczu powinno znajdować się na poziomie 25–30%. Powszechnie wiadomo, że tłuszcze są niezbędnym elementem prawidłowo zbilansowanej diety, jednak ich nadmiar może w konsekwencji spowodować nadwyżkę energetyczną i przyczynić się do rozwoju nadwagi i otyłości. W diecie istotna jest jakość spożywanych tłuszczów. Szczególnie niekorzystne działanie wykazują nasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na wzrost cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Potwierdzone działanie rakotwórcze mają izomery trans kwasów tłuszczowych powstające podczas przemysłowego utwardzania tłuszczów. Już w 1999 r. Wu i wsp. wykazali, że zredukowanie tłuszczu ogółem w diecie obniża nadmierne stężenie estrogenów w surowicy krwi, co w efekcie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi3,4.

Profilaktyka pierwotna raka piersi jest ograniczona. Do czynników modyfikowalnych należą: utrzymanie prawidłowej masy ciała, regularna aktywność fizyczna, eliminacja alkoholu z diety, unikanie palenia tytoniu (zarówno czynnego, jak i biernego) oraz ograniczanie stosowania hormonalnej terapii zastępczej. Najlepszą metodą wczesnego wykrywania raka piersi są przesiewowe badania mammograficzne (po 50. roku życia). Natomiast wcześniej zaleca się rutynowe samobadanie palpacyjne2.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

dr n. med. Magdalena Jodkiewicz

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny w Dziale Żywienia Klinicznego oraz Poradni Chorób Metabolicznych w Narodowym Instytucie Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie, gdzie ma otwarty przewód doktorski. Dodatkowo prowadzi własną praktykę zawodową. Specjalizuje się w żywieniu onkologicznym chorych na nowotwory przewodu pokarmowego oraz nowotwory piersi.

dr n. med. i n. o zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW ze specjalizacją dietetyka oraz studiów podyplomowych na kierunku Psychodietetyka. Pracuje jako dietetyk w Dziale Żywienia Klinicznego oraz Poradni Chorób Metabolicznych Narodowego Instytutu Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie. Jest członkinią Szpitalnego Zespołu Żywieniowego. Prowadzi seminaria i wykłady m.in. z tematyki leczenia żywieniowego w onkologii. Jest także członkinią Polskiego Towarzystwa Żywienia Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu.


Czytaj więcej