menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Ziarno zdrowia – dlaczego warto włączyć produkty pełnoziarniste do diety

Węglowodany stanowią dużą grupę związków organicznych różniących się od siebie budową chemiczną i właściwościami fizykochemicznymi. W zależności od rodzaju wykazują zróżnicowaną podatność na trawienie w przewodzie pokarmowym człowieka oraz zróżnicowany wpływ na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Węglowodany są ważnym składnikiem odżywczym, ponieważ stanowią podstawowe źródło energii dla organizmu. Dlatego niezbędne jest, aby dostarczać ich odpowiednią ilość i jakość.

W „Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej” znajdują się one tuż nad warzywami i owocami. Źródłem węglowodanów w prawidłowo zbilansowanej diecie powinny być oprócz warzyw i owoców, produkty zbożowe z pełnego przemiału1,2. W nowo przedstawionych zaleceniach żywieniowych w postaci Talerza Żywienia, zaprezentowanych na V Narodowym Kongresie Żywieniowym, produkty pełnoziarniste zajmują 1 z 3 części. Stanowią niezbędne źródło węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego. Zalecenia uzupełniające materiały pt. „W trzech krokach do zdrowia”, zawierają sekcję mówiącą o tym, jak stopniowo wprowadzać do diety powyższe produkty. W nowych zaleceniach zwrócono uwagę, aby przetworzone białe pieczywo zamieniać na pieczywo pełnoziarniste (np. graham, żytnie, razowe), a słodzone płatki śniadaniowe zastąpić płatkami zbożowymi (np. owsianymi, gryczanymi, jęczmiennymi czy jaglanymi). Makaron pszenny powinien być zastąpiony makaronem pełnoziarnistym. Spośród kasz należy wybierać gruboziarniste. Najkorzystniej dla organizmu jest wtedy, kiedy produkty pełnoziarniste znajdują się w każdym posiłku. Jednak głównym zaleceniem jest to, aby spożywać 3 porcje produktów zbożowych z pełnego przemiału w ciągu dnia – czyli około 90 gramów2.

Węglowodany stanowią dużą grupę związków organicznych różniących się od siebie budową chemiczną i właściwościami fizykochemicznymi. W zależności od rodzaju wykazują zróżnicowaną podatność na trawienie w przewodzie pokarmowym człowieka oraz zróżnicowany wpływ na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Węglowodany są ważnym składnikiem odżywczym, ponieważ stanowią podstawowe źródło energii dla organizmu. Dlatego niezbędne jest, aby dostarczać ich odpowiednią ilość i jakość.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Małgorzata Goc

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi na kierunku Dietetyka. Kontynuuje edukację na stopniu magisterskim w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Członek zespołu Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita”.


Czytaj więcej

200 @ articleopis
HTTP status 200 OK
Controller ArticleController :: opisAction
Controller class App\FrontendBundle\Controller\ArticleController
Route name articleopis
Has session yes
398 ms
Total time 398 ms
Initialization time 21 ms
18.0 MB
Peak memory usage 18.0 MB
PHP memory limit 128 MB
117
Errors 0
Deprecated Calls 117
Silenced Errors 0
anon.
Logged in as anon.
Authenticated Yes
Token class AnonymousToken
22 ms
Render Time 22 ms
Template Calls 6
Block Calls 10
Macro Calls 0
17 in 12.94 ms
Database Queries 17
Query time 12.94 ms
Invalid entities 0
Second Level Cache disabled
0
Real Blocks 0
Containers 0
Events 0
Routing 350 Routes
Routes 350
Resources 487
Container 781 Services
Services 781
Parameter
namespaces
67
Twig Twig
Globals 14
Extensions 50
avail. Tests 15
avail. Filters 92
avail. Functions 65
2.8.18
Profiler token dd4acb
Kernel name app
Environment dev
Debug enabled
PHP version 7.1.33-52+0~20230409.76+debian11~1.gbp03e0c6   View phpinfo()
PHP Extensions xdebug accel
PHP SAPI fpm-fcgi