menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Anna Szcześniak

Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku Dietetyka. Pracuje w Instytucie Mikroekologii, specjalizuje się w układaniu diet eliminacyjno- -rotacyjnych. W swojej praktyce wykorzystuje wiedzę z zakresu wpływu mikrobioty jelit na organizm człowieka. Interesuje się także wpływem diety na choroby cywilizacyjne, w szczególności choroby układu sercowo- -naczyniowego. Edukację żywieniową pacjenta traktuje jako kluczowy element opieki dietetycznej.

Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Probiotykoterapia w chorobach wątroby

Wątroba jest największym po skórze i jelitach narządem – oraz jednym z najważniejszych! – odpowiedzialnym za prawidłowy przebieg wielu procesów fizjologicznych. Wątrobie przypisuje się ponad 500 istotnych funkcji1. Ponadto, pomimo dużej różnorodności komórek budujących ten organ, ponad 90% funkcji, za które jest ona odpowiedzialna, pełnią hepatocyty, podstawowe elementy strukturalne miąższu wątroby.

czytaj dalej