
Pamiętamy o alergiach krzyżowych, ale czy na pewno? Czy pamiętamy co z czym się krzyżuje?
Menopauza charakteryzuje się spadkiem poziomu estrogenu, co wiąże się z wieloma dolegliwościami (nieregularna miesiączka, wybuchy gorąca, suchość pochwy, jak również nadmierna potliwość). Obecnie stosuje się hormonalną terapię zastępczą, jednak istnieją składniki roślinne, które mają działanie estrogenne np. izoflawony, kumestany (kumestrol), lignany oraz dihydroksychalkony, jak również lignany flawonoidy i kwercytyna, które wykorzystywane są w suplementach diety.
Glikozydy triterpenowe i izoflawony to główne substancje pluskwicy groniastej odpowiedzialne za redukcję objawów menopauzy u kobiet1. Dodatkowo nie zanotowano wzrostu ilości nowotworów sutka w skutek stosowania terapii pluskwicą, co nie jest jednoznaczne w przypadku stosowania soi i jej suplementów. 6,5 mg suchego ekstraktu z korzenia pluskwicy skutkowało znamiennym obniżeniem niekorzystnych skutków menopauzy u badanych kobiet6. Dodatkowo ekstrakty z pluskwicy mają działanie ochronne na osteoblasty, zwiększając aktywność osteoblastów budujących.
Powyższe rośliny – a są to tylko niektóre z wielu – mają potwierdzone w badaniach działanie redukujące symptomy menopauzy, ale mechanizmy ich działania nie są do końca poznane. 31-50% kobiet postmenopauzalnych6 cierpi na uderzenia gorąca i nocne pocenie spowodowane niskim poziomem estrogenów, dlatego warto zastanowić się nad wprowadzeniem do diety naturalnych składników zmniejszających dolegliwości.
Pamiętamy o alergiach krzyżowych, ale czy na pewno? Czy pamiętamy co z czym się krzyżuje?
Helicobacter pylori − to gram-ujemna bakteria wyposażona w kilka witek o helikalnym kształcie, która zaliczana jest do pałeczek. Zakażenie następuje najczęściej w okresie dzieciństwa. Często osoby zakażone bakterią Helicobacter pylori (H. pylori) nie mają żadnych objawów ani chorób związanych z tą bakterią. Ocenia się, że tylko u 10−20% zakażonych powstają konkretne choroby wywołane przez ten drobnoustrój. W Polsce szacuje się, że zakażenie tą bakterią dotyczy ponad 80% osób dorosłych i ponad 30% dzieci do osiemnastego roku życia.
Szybki styl życia, narażenie na długotrwały stres, brak czasu na samodzielne przygotowanie posiłków oraz spożywanie ich w pośpiechu, monotonna dieta i rozwój technologii sprawiają, że organizm jest coraz bardziej przeciążony, a w konsekwencji osłabiony, w wyniku czego narażony na ryzyko rozwoju licznych chorób cywilizacyjnych, także tych o idiopatycznym pochodzeniu.