Przykłady reakcji krzyżowych między alergenami.
Brzoza |
Bylica |
Marchew |
Seler |
Pomidor |
Kiwi |
Orzech ziemny |
Orzechy |
Lateks |
owoce pestkowe
kiwi
marchew
seler
curry
banan
liczi
mango
pomarańcze
soja
papryka
pieprz
kolendra
orzechy
|
rumianek
słonecznik
marchew
seler
anyż
curry
owoce pestkowe
kiwi
mango
koper
papryka
kminek
pieprz
lateks
|
seler
mango
melon
ogórek
|
melon
ogórek
marchew
curry
mango
papryka
pieprz
kminek
kolendra
|
orzech ziemny |
banan
awokado
orzechy
sezam
mak
|
owoce pestkowe
groch
soja
pomidor
|
kiwi
sezam
mak
|
owoce pestkowe
banan
kiwi
mango
melon
papaja
awokado
ziemniak
pomidor
orzech ziemny
kasztan jadalny
|
Źródło: Chemia Żywności. Biologiczne właściwości składników żywności, pod red. Z.E. Sikorskiego i H. Staroszyk, Wydawnictwo WNT, Warszawa 2013, str. 142.
Poza powyższymi stwierdzono alergię krzyżową między ciecierzycą (cieciorką) a groszkiem, nasionami soi i orzechami laskowymi2. Jak również pomiędzy pomidorem, a ziemniakiem i lateksem3.
Pamiętajmy, żeby pacjentom przypominać, że alergia na białka mleka (alfa-, betaglobuliny i kazeinę) oznacza też (w ponad 90%) alergię krzyżową z białkami owcy i kozy, ponieważ ich białka wykazują bardzo wysokie podobieństwo immunologiczne. Natomiast niskie podobieństwo do powyższych wykazują białka mleka klaczy.