Przykłady reakcji krzyżowych między alergenami.
Brzoza |
Bylica |
Marchew |
Seler |
Pomidor |
Kiwi |
Orzech ziemny |
Orzechy |
Lateks |
owoce pestkowe
kiwi
marchew
seler
curry
banan
liczi
mango
pomarańcze
soja
papryka
pieprz
kolendra
orzechy
|
rumianek
słonecznik
marchew
seler
anyż
curry
owoce pestkowe
kiwi
mango
koper
papryka
kminek
pieprz
lateks
|
seler
mango
melon
ogórek
|
melon
ogórek
marchew
curry
mango
papryka
pieprz
kminek
kolendra
|
orzech ziemny |
banan
awokado
orzechy
sezam
mak
|
owoce pestkowe
groch
soja
pomidor
|
kiwi
sezam
mak
|
owoce pestkowe
banan
kiwi
mango
melon
papaja
awokado
ziemniak
pomidor
orzech ziemny
kasztan jadalny
|
Źródło: Chemia Żywności. Biologiczne właściwości składników żywności, pod red. Z.E. Sikorskiego i H. Staroszyk, Wydawnictwo WNT, Warszawa 2013, str. 142.
Poza powyższymi stwierdzono alergię krzyżową między ciecierzycą (cieciorką) a groszkiem, nasionami soi i orzechami laskowymi2. Jak również pomiędzy pomidorem, a ziemniakiem i lateksem3.
Pamiętajmy, żeby pacjentom przypominać, że alergia na białka mleka (alfa-, betaglobuliny i kazeinę) oznacza też (w ponad 90%) alergię krzyżową z białkami owcy i kozy, ponieważ ich białka wykazują bardzo wysokie podobieństwo immunologiczne. Natomiast niskie podobieństwo do powyższych wykazują białka mleka klaczy.
Roślinna terapia zastępcza w czasie menopauzy?i
Dietetyk Ewa Bulczak
Menopauza charakteryzuje się spadkiem poziomu estrogenu, co wiąże się z wieloma dolegliwościami (nieregularna miesiączka, wybuchy gorąca, suchość pochwy, jak również nadmierna potliwość). Obecnie stosuje się hormonalną terapię zastępczą, jednak istnieją składniki roślinne, które mają działanie estrogenne np. izoflawony, kumestany (kumestrol), lignany oraz dihydroksychalkony, jak również lignany flawonoidy i kwercytyna, które wykorzystywane są w suplementach diety.
czytaj dalej
Czarnuszka w leczeniu Helicobacter pylorii
Dietetyk Ewa Bulczak
Helicobacter pylori − to gram-ujemna bakteria wyposażona w kilka witek o helikalnym kształcie, która zaliczana jest do pałeczek. Zakażenie następuje najczęściej w okresie dzieciństwa.
czytaj dalej
Dieta niskoantygenowa jako nowy sposób interwencji dietetycznej w leczeniu pacjentów z nadaktywnością systemu odpornościowegoi
Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk
Szybki styl życia, narażenie na długotrwały stres, brak czasu na samodzielne przygotowanie posiłków oraz spożywanie ich w pośpiechu, monotonna dieta i rozwój technologii sprawiają, że organizm jest coraz bardziej przeciążony, a w konsekwencji osłabiony, w wyniku czego narażony na ryzyko rozwoju licznych chorób cywilizacyjnych, także tych o idiopatycznym pochodzeniu.
czytaj dalej