Menopauza charakteryzuje się spadkiem poziomu estrogenu, co wiąże się z wieloma dolegliwościami (nieregularna miesiączka, wybuchy gorąca, suchość pochwy, jak również nadmierna potliwość). Obecnie stosuje się hormonalną terapię zastępczą, jednak istnieją składniki roślinne, które mają działanie estrogenne np. izoflawony, kumestany (kumestrol), lignany oraz dihydroksychalkony, jak również lignany flawonoidy i kwercytyna, które wykorzystywane są w suplementach diety.
Brzoza | Bylica | Marchew | Seler | Pomidor | Kiwi | Orzech ziemny | Orzechy | Lateks |
owoce pestkowe kiwi marchew seler curry banan liczi mango pomarańcze soja papryka pieprz kolendra orzechy |
rumianek słonecznik marchew seler anyż curry owoce pestkowe kiwi mango koper papryka kminek pieprz lateks |
seler mango melon ogórek |
melon ogórek marchew curry mango papryka pieprz kminek kolendra |
orzech ziemny |
banan awokado orzechy sezam mak |
owoce pestkowe groch soja pomidor |
kiwi sezam mak |
owoce pestkowe banan kiwi mango melon papaja awokado ziemniak pomidor orzech ziemny kasztan jadalny |
Źródło: Chemia Żywności. Biologiczne właściwości składników żywności, pod red. Z.E. Sikorskiego i H. Staroszyk, Wydawnictwo WNT, Warszawa 2013, str. 142.
Poza powyższymi stwierdzono alergię krzyżową między ciecierzycą (cieciorką) a groszkiem, nasionami soi i orzechami laskowymi2. Jak również pomiędzy pomidorem, a ziemniakiem i lateksem3.
Pamiętajmy, żeby pacjentom przypominać, że alergia na białka mleka (alfa-, betaglobuliny i kazeinę) oznacza też (w ponad 90%) alergię krzyżową z białkami owcy i kozy, ponieważ ich białka wykazują bardzo wysokie podobieństwo immunologiczne. Natomiast niskie podobieństwo do powyższych wykazują białka mleka klaczy.