menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Rola prebiotyków z żywności i suplementów w modulowaniu mikrobioty jelitowej

Poprawa stanu zdrowia poprzez modulację mikrobioty jelitowej jest obecnie jednym z najważniejszych kierunków w prewencji i leczeniu chorób cywilizacyjnych. Modulacja składu i profilu metabolicznego mikrobioty jelitowej jest możliwa dzięki wdrożeniu odpowiedniego żywienia i/lub suplementacji np. pro- i prebiotykami. Podczas gdy probiotyki wykorzystują żywe mikroorganizmy, prebiotyki są substancjami, które są selektywnie wykorzystywane przez mikrobiotę, dając korzyści zdrowotne człowiekowi.

Prebiotyki występują naturalnie w około 36 000 produktów, takich jak owoce, warzywa, zboża, czy w mleku ssaków, ale są również dostępne w postaci suplementów diety.

CZYM SĄ PREBIOTYKI?

Pojęcie prebiotyku zostało wprowadzone do terminologii medycznej 25 lat temu, przez Gibsona i Roberfroida1 chociaż sama koncepcja powstała dużo wcześniej, bo już w latach 50. XX wieku, kiedy to naukowcy opisali obecność tzw. czynnika bifidogennego znajdującego się w mleku kobiecym. Składnik ten selektywnie stymulował wzrost bakterii z rodzaju Bifidobacterium w przewodzie pokarmowym u niemowląt2.

Pierwsza definicja prebiotyku określała go jako oporny na trawienie składnik żywności, który korzystnie wpływa na gospodarza (np. człowieka) poprzez selektywne stymulowanie wzrostu i/lub aktywności jednego lub ograniczonej liczby bakterii w jelicie grubym, tym samym poprawiając stan zdrowia gospodarza. Od tamtej pory definicja prebiotyków ewoluowała na przestrzeni lat, mimo to jednak jej główne założenia zostały w większości zachowane. Precyzyjna definicja prebiotyku jest ważna nie tylko ze względu na opracowywanie rzetelnych badań klinicznych oceniających ich skuteczność, ale także dla organów regulacyjnych, przemysłu spożywczego, konsumentów i pracowników służby zdrowia1.

Precyzyjna definicja prebiotyku jest ważna nie tylko ze względu na opracowywanie rzetelnych badań klinicznych oceniających ich skuteczność, ale także dla organów regulacyjnych, przemysłu spożywczego, konsumentów i pracowników służby zdrowia

W 2016 roku Międzynarodowe Towarzystwo Badań nad Probiotykami i Prebiotykami (ISAPP, ang. International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics) opublikowało aktualnie obowiązującą definicję prebiotyku, która brzmi następująco: Prebiotyk to substrat, który jest selektywnie wykorzystywany przez mikroorganizmy gospodarza
w celu uzyskania korzyści zdrowotnych3.

Poprawa stanu zdrowia poprzez modulację mikrobioty jelitowej jest obecnie jednym z najważniejszych kierunków w prewencji i leczeniu chorób cywilizacyjnych. Modulacja składu i profilu metabolicznego mikrobioty jelitowej jest możliwa dzięki wdrożeniu odpowiedniego żywienia i/lub suplementacji np. pro- i prebiotykami. Podczas gdy probiotyki wykorzystują żywe mikroorganizmy, prebiotyki są substancjami, które są selektywnie wykorzystywane przez mikrobiotę, dając korzyści zdrowotne człowiekowi.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Karolina Karabin

CZYTAM ARTYKUŁY

Biolog molekularny, diagnosta laboratoryjny, konsultant ds. żywienia i stylu życia. Z wykształcenia biolog ze specjalizacją mikrobiologia i diagnosta laboratoryjny, z ponad 10-letnim stażem w pracy laboratoryjnej. Absolwentka Studium Medycyny Molekularnej oraz członek Polskiego Towarzystwa Genetyki Człowieka. Kierownik grantów naukowych realizowanych w Pracowni Diagnostyki Molekularnej przy Klinice Hematologii, Onkologii i Chorób Wewnętrznych WUM. Tytuł doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej obroniła na I Wydziale Lekarskim WUM. W pracy naukowej interesują ją mechanizmy molekularne powstawania różnych chorób, ponieważ jest to klucz do ich zapobiegania i punkt wyjścia do opracowywania skutecznych terapii. Z tego powodu w swojej pracy doktorskiej zajmowała się zagadnieniem podłoża genetycznego białaczek u dorosłych i możliwością zastosowania u nich terapii celowanych. Autorka wielu prac naukowych i popularnonaukowych z zakresu diagnostyki laboratoryjnej, biologii molekularnej i żywienia. Jej pasją jest dietetyka i tematy związane ze zdrowiem przewodu pokarmowego. Szczególnie interesuje ją wpływ szeroko pojętego współczesnego stylu życia na procesy molekularne w organizmie i długowieczność. Wiedzą dotyczącą diagnostyki i dietoterapii chorób dzieli się ze specjalistami i pacjentami na konferencjach, szkoleniach, webinarach oraz na łamach czasopism branżowych i portali internetowych, a także na swoim koncie na Instagramie @dr_karabin


Czytaj więcej