menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

mgr Patrycja Surmela

Dyplomowany dietetyk oraz technolog żywności. Szczególne zainteresowania to dietetyka sportowa, a także mikrobiom człowieka. W wolnym czasie biega, chodzi na siłownię oraz na boulder. Prowadzi bloga "Healthy Fit Place", gdzie dzieli się informacjami ze świata dietetyki.

Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Dodatki do żywności – czy jest się czego bać?

Na codziennej liście zakupów spożywczych ok. 70% produktów zawiera dodatki do żywności. Są to np. ciasta, zupki instant, czekolady, wędliny, makarony, produkty wegetariańskie. W dzisiejszych czasach do żywności dodaje się ponad 2500 substancji chemicznych w celu modyfikacji lub nadania smaku, koloru, stabilności oraz tekstury, a także wzmocnienia lub wzbogacenia wartości odżywczej. Ponadto szacuje się, że 12 000 substancji jest stosowanych w taki sposób, że mogą one przedostać się do żywności9,12.

czytaj dalej