
Na przestrzeni ostatnich lat skrobia oporna stała się obiektem licznych badań naukowych. Sugeruje się, że ten składnik żywności możne mieć znaczenie w profilaktyce i leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych.
Szacuje się, że zespół metaboliczny (ZM) dotyczy ponad 24% światowej populacji, stanowiąc tym samym poważny problem epidemiologiczny. Patomechanizm ZM jest złożony, dlatego wymaga zastosowania różnych strategii terapeutycznych.
Pierwszym krokiem w terapii ZM powinny być metody niefarmakologiczne, obejmujące zmianę stylu życia, a dopiero w drugiej kolejności farmakoterapia. Badania pokazują, że prawidłowo zbilansowana dieta, wzbogacona w polifenole, może być skuteczną strategią w terapii ZM. Do tej pory uważano, że oddziaływanie polifenoli na organizm polega głównie na modulowaniu stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego. Jednak ostatnie badania wskazują, że to oddziaływanie jest dużo bardziej złożone, gdyż okazuje się, że polifenole mogą wpływać na mikrobiotę jelitową.
Zespół metaboliczny (ZM) jest zbiorem powiązanych ze sobą zaburzeń klinicznych, które sumarycznie kilkukrotnie zwiększają ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy typu 2. Obecnie współwystępuje ze sobą kilka nieznacznie różniących się kryteriów ZM. Najpowszechniej stosowanymi kryteriami są te ustalone przez ekspertów z Narodowego Programu Edukacji Cholesterolowej Stanów Zjednoczonych (NCEP-ATP III (ang. National Cholesterol Education Program Adult Treatment Panel III), zgodnie z którymi, aby rozpoznać ZM u pacjenta, muszą występować przynajmniej 3 z 5 następujących czynników1:
≥ 88 cm u kobiet,
≥ 102 cm u mężczyzn;
< 40 mg/dl u mężczyzn,
< 50 mg/dl u kobiet;
Powyższe kryteria zostały także uwzględnione w Wytycznych Polskiego Forum Profilaktyki Chorób Układu Krążenia (PFPChUK) z 2015 roku z tą różnicą, że otyłość brzuszna jest określana jako obwód talii ≥ 80 cm u kobiet i ≥ 94 cm u mężczyzn1.
Szacuje się, że według kryteriów NCEP-ATP III na świecie na ZM cierpi 24,3% osób. W Polsce, według badań NATPOL PLUS, problem ten dotyczy około 20% dorosłych, czyli około 5,8 miliona Polaków2. W zależności od zastosowanego kryterium, a także od charakterystyki badanej populacji, częstość występowania ZM może być zmienna. Niezależnie od tego ZM stanowi globalny problem zdrowotny.
Obecnie uważa się, że za rozwój ZM są odpowiedzialne predyspozycje genetyczne, jednak dominującą rolę odgrywają czynniki środowiskowe, jak: nieprawidłowa dieta, otyłość, niska aktywność fizyczna, stres psychologiczny i wiek. Choć patomechanizm ZM nie został do końca poznany, wydaje się, że kluczowym jego elementem jest otyłość brzuszna i związana z nią insulinooporność3.
Szacuje się, że zespół metaboliczny (ZM) dotyczy ponad 24% światowej populacji, stanowiąc tym samym poważny problem epidemiologiczny. Patomechanizm ZM jest złożony, dlatego wymaga zastosowania różnych strategii terapeutycznych.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
Na przestrzeni ostatnich lat skrobia oporna stała się obiektem licznych badań naukowych. Sugeruje się, że ten składnik żywności możne mieć znaczenie w profilaktyce i leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych.
Przewlekłe przyjmowanie leków sterydowych – choć czasem nieuniknione – znacząco wpływa na organizm. Należy pamiętać, że efekty uboczne często zależą od wielkości dawki czy reakcji indywidualnej pacjenta, a także czasu leczenia, ale należy je mieć na uwadze w każdym wypadku i dietetyk powinien zdawać sobie z nich sprawę.
W tej części opracowania skupiono uwagę na czynnikach, które w sposób niekorzystny mogą wpływać na gęstość mineralną kości (BMD), na dyskusyjnym wpływie izoflawonów sojowych na BMD oraz wybranych modelach żywienia i ich wpływie na parametry kostne.