menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Diety eliminacyjne w leczeniu alergii pokarmowych

Alergia na pokarmy jest szeroko występującym schorzeniem, szczególnie u dzieci i młodzieży. Częstość jej występowania w ciągu ostatnich dekad zwiększyła się o prawie 20%1.

PRZYPISY

  1. Prescott S., Allen K.J., Food allergy: Riding the second wave of the allergy epidemic, "Pediatr. Allergy Immunol." 22, 2011, 155–160.
  2. Nwaru B., Hickstein L., Prevalence of common food allergies in Europe: systematic review and meta-analysis, "Allergy" 89, 2014, 992–1007.
  3. Kaczmarski M., Bartuzi Z., Wybrane aspekty epidemiologiczne alergii pokarmowej wieku dziecięco-młodzieżowego i dorosłego, "Alergologia Polska" 46, 2016, 46–55.
  4. Lifschitz C., Szajewska H., Cow’s milk allergy: evidence-based diagnosis and management for the practitioner, "Eur. J. Pediatr." 174, 2015, 141–150.
  5. Simpson A.B., Yousef E., Hossain J., Association between peanut allergy and asthma morbidity, "J. Pediatr." 156, 2010, 777–781.
  6. Sampson H.A., Update on food allergy, "J. Allergy Clin. Immunol." 113, 2004, 805–819.
  7. Kaczmarski M., Bartuzi Z., Wybrane aspekty epidemiologiczne alergii pokarmowej wieku dziecięco-młodzieżowego i dorosłego, "Alergologia Polska" 2016, 46–55.
  8. Vandenplas Y., Koletzko S., Isolauri E. et al., Guidelines for diagnosis and management of cow’s milk protein allergy in infants, "Arch. Dis. Child." 92, 2007, 902–908.
  9. Hochwallner H., Schulmeister U., Swoboda I. et al., Cow's milk allergy: from allergens to new forms of diagnosis, therapy and prevention, "Methods" 66, 2014, 22–33.
  10. Małaczyńska T. Leczenie dietetyczne dzieci z alergią na białka mleka krowiego, "Alergia Astma Immunologia" 20, 2015, 24–34.
  11. Rodriguez del Río P., Sanchez-García S., Escudero C. et al, Allergy to goat’s and sheep’s milk in a population of cow’s milk-allergic children treated with oral immunotherapy, "Pediatr. Allergy Immunol." 23, 2012, 128–132.
  12. Rudzki E., Alergia pokarmowa. Cz. IV – Jaja kurze, "Post. Dermatol. Alergol." 24(6), 2007, 271–273.
  13. Chokshi N.Y., Sicherer S.H., Molecular diagnosis of egg allergy: an update, "Expert Rev. Mol. Diagn." 15, 2015, 895–906.
  14. Aalberse R.C., Assessment of allergen cross-reactivity, "Clin. Mol. Allergy" 5, 2007, 2.
  15. Alessandri C., Calvani M. Jr., Rosengart L., Madella C., Anaphylaxis to quail egg, "Allergy" 60, 2005, 128–129.
  16. Hozyasz K., Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCNG) – choroba ponownie odkryta, "" 1, 2016, 79–83.
  17. Rujner J., Cichańska B., Dieta bezglutenowa i bezmleczna, PZWL, Warszawa 2002, 232.
  18. Kaczmarski M., Wasilewska J., Jarocka-Cyrta E. i wsp., Alergia pokarmowa u dzieci i młodzieży. Polskie stanowisko, "Stand. Med. Pediatr." 9, 2012, 100–144.

O autorze

Dietetyk Daria Kotek

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyczka Instytutu Mikroekologii w Poznaniu. Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku Dietetyka. Swoją wiedzę pogłębia nieustannie poprzez liczne szkolenia i kursy. Dzięki temu nie tylko wzbogaca, ale również ugruntowuje swoje wiadomości nt. nadwrażliwości pokarmowych oraz mikrobioty jelitowej. Specjalizuje się w dietach eliminacyjnych, ma doświadczenie w pracy z pacjentami z nadwagą oraz otyłością. Uczestniczyła, zarówno jako słuchaczka, jaki i prelegentka, w warsztatach, szkoleniach i konferencjach dietetycznych.


Czytaj więcej