Na przestrzeni ostatnich lat skrobia oporna stała się obiektem licznych badań naukowych. Sugeruje się, że ten składnik żywności możne mieć znaczenie w profilaktyce i leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych.
Diety eliminacyjne w leczeniu alergii pokarmowych
Alergia na pokarmy jest szeroko występującym schorzeniem, szczególnie u dzieci i młodzieży. Częstość jej występowania w ciągu ostatnich dekad zwiększyła się o prawie 20%1.
PRZYPISY
- Prescott S., Allen K.J., Food allergy: Riding the second wave of the allergy epidemic, "Pediatr. Allergy Immunol." 22, 2011, 155–160.
- Nwaru B., Hickstein L., Prevalence of common food allergies in Europe: systematic review and meta-analysis, "Allergy" 89, 2014, 992–1007.
- Kaczmarski M., Bartuzi Z., Wybrane aspekty epidemiologiczne alergii pokarmowej wieku dziecięco-młodzieżowego i dorosłego, "Alergologia Polska" 46, 2016, 46–55.
- Lifschitz C., Szajewska H., Cow’s milk allergy: evidence-based diagnosis and management for the practitioner, "Eur. J. Pediatr." 174, 2015, 141–150.
- Simpson A.B., Yousef E., Hossain J., Association between peanut allergy and asthma morbidity, "J. Pediatr." 156, 2010, 777–781.
- Sampson H.A., Update on food allergy, "J. Allergy Clin. Immunol." 113, 2004, 805–819.
- Kaczmarski M., Bartuzi Z., Wybrane aspekty epidemiologiczne alergii pokarmowej wieku dziecięco-młodzieżowego i dorosłego, "Alergologia Polska" 2016, 46–55.
- Vandenplas Y., Koletzko S., Isolauri E. et al., Guidelines for diagnosis and management of cow’s milk protein allergy in infants, "Arch. Dis. Child." 92, 2007, 902–908.
- Hochwallner H., Schulmeister U., Swoboda I. et al., Cow's milk allergy: from allergens to new forms of diagnosis, therapy and prevention, "Methods" 66, 2014, 22–33.
- Małaczyńska T. Leczenie dietetyczne dzieci z alergią na białka mleka krowiego, "Alergia Astma Immunologia" 20, 2015, 24–34.
- Rodriguez del Río P., Sanchez-García S., Escudero C. et al, Allergy to goat’s and sheep’s milk in a population of cow’s milk-allergic children treated with oral immunotherapy, "Pediatr. Allergy Immunol." 23, 2012, 128–132.
- Rudzki E., Alergia pokarmowa. Cz. IV – Jaja kurze, "Post. Dermatol. Alergol." 24(6), 2007, 271–273.
- Chokshi N.Y., Sicherer S.H., Molecular diagnosis of egg allergy: an update, "Expert Rev. Mol. Diagn." 15, 2015, 895–906.
- Aalberse R.C., Assessment of allergen cross-reactivity, "Clin. Mol. Allergy" 5, 2007, 2.
- Alessandri C., Calvani M. Jr., Rosengart L., Madella C., Anaphylaxis to quail egg, "Allergy" 60, 2005, 128–129.
- Hozyasz K., Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCNG) – choroba ponownie odkryta, "" 1, 2016, 79–83.
- Rujner J., Cichańska B., Dieta bezglutenowa i bezmleczna, PZWL, Warszawa 2002, 232.
- Kaczmarski M., Wasilewska J., Jarocka-Cyrta E. i wsp., Alergia pokarmowa u dzieci i młodzieży. Polskie stanowisko, "Stand. Med. Pediatr." 9, 2012, 100–144.
Przewlekłe przyjmowanie leków sterydowych – choć czasem nieuniknione – znacząco wpływa na organizm. Należy pamiętać, że efekty uboczne często zależą od wielkości dawki czy reakcji indywidualnej pacjenta, a także czasu leczenia, ale należy je mieć na uwadze w każdym wypadku i dietetyk powinien zdawać sobie z nich sprawę.
W tej części opracowania skupiono uwagę na czynnikach, które w sposób niekorzystny mogą wpływać na gęstość mineralną kości (BMD), na dyskusyjnym wpływie izoflawonów sojowych na BMD oraz wybranych modelach żywienia i ich wpływie na parametry kostne.