Koenzym Q10 jako przeciwutleniacz jest coraz częściej doceniany i stosowany. Najszersze zastosowanie znajduje w kardiologii, ale okazuje się, że jest pomocny w innych chorobach, jak nowotwory, choroby neurodegeneracyjne , cukrzyca czy choroby przyzębia. Ten składnik jest ściśle powiązany z centrum energetycznym komórki, gdyż wchodzi w skład łańcucha oddechowego.
Koenzym Q10 – z czym kojarzy się to pojęcie? Dla mnie ścisłym powiązaniem jest trio:
Koenzym Q10 + serce + mitochondria
Dlaczego? Mitochondrium to organella komórkowa, która jest uważana za centrum energetyczne każdej żywej komórki eukariontów. Koenzym Q10 to jest aktywny „uczestnik” łańcucha oddechowego, który zachodzi właśnie w tej organelli. Dlaczego serce? Brak koenzymu Q10 ma największy wpływ właśnie na ten narząd. Jakie badania to potwierdzają? O tym napiszę w dalszej części artykułu.
Koenzym Q10 jako przeciwutleniacz jest coraz częściej doceniany i stosowany. Najszersze zastosowanie znajduje w kardiologii, ale okazuje się, że jest pomocny w innych chorobach, jak nowotwory, choroby neurodegeneracyjne , cukrzyca czy choroby przyzębia. Ten składnik jest ściśle powiązany z centrum energetycznym komórki, gdyż wchodzi w skład łańcucha oddechowego.
Karolina Rowgało-Daniel
Współpracując z osobami podejmującymi proces zmiany zachowań zdrowotnych, niejednokrotnie spotykamy się z sytuacjami, w których zarzucają podejmowane wysiłki. Nasza specjalistyczna wiedza oraz umiejętności okazują się mieć ograniczoną skuteczność, pozostawiając nas często z wysokim poczuciem bezradności. Szukając nowych narzędzi wspierających proces zmiany, warto skierować swoją uwagę w stronę przemysłu rozrywkowego, a dokładniej gier. Pomocne może okazać się zastosowanie narzędzia, jakim jest gamifikacja.
czytaj dalej
Justyna Marszałkowska-Jakubik
Od ponad 15 lat swojej pracy zawodowej niemal każdego dnia stykam się z mitami dietetycznymi dotyczącymi leczenia choroby Hashimoto. Mity powielają pacjenci, pseudoeksperci, bywa też, że lekarze niemający wystarczającej wiedzy dietetycznej. I wcale mnie to nie dziwi, bo szum informacyjny wokół diety w Hashimoto jest tak ogromny, że naprawdę trudno jest znaleźć wiarygodne informacje o tym, jak skomponować dietę, żeby zminimalizować uciążliwe objawy choroby i nie zaszkodzić sobie.
czytaj dalej
Małgorzata Goc
Węglowodany stanowią dużą grupę związków organicznych różniących się od siebie budową chemiczną i właściwościami fizykochemicznymi. W zależności od rodzaju wykazują zróżnicowaną podatność na trawienie w przewodzie pokarmowym człowieka oraz zróżnicowany wpływ na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Węglowodany są ważnym składnikiem odżywczym, ponieważ stanowią podstawowe źródło energii dla organizmu. Dlatego niezbędne jest, aby dostarczać ich odpowiednią ilość i jakość.
czytaj dalej