menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Nasiona Chia pod lupą

Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

SUPERFOODS

19-11-2015

2/2015

Nasiona chia − to nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.), gatunku rośliny z rodziny jasnotowatych (Labiatae), która pochodzi z Gwatemali oraz z centralnej i południowej części Meksyku. Rośliny te dorastają do około 1 m wysokości, a ich kwiaty wykształcają owoce zawierające dużą ilość owalnych nasion o rozmiarze od ok. 1,5 do 2,5 mm w kolorze białym, szarym, brązowym lub czarnym, zwanych nasionami chia, które słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych.

Nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają w swoim składzie od 25 do 35% tłuszczu, którego większość stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Prawdopodobnie charakteryzują się również najwyższą zawartością kwasu α-linolenowego (18:3) wśród wszystkich innych dostępnych naturalnych źródeł − jego zawartość w nasionach chia może stanowić aż 68% wszystkich kwasów tłuszczowych. Z nasion chia uzyskuje się około 25−30% oleju bogatego w kwas α-linolenowy. Bardzo wysoka jest również zawartości kwasu linolowego (18:2) − około 20%, a jednonienasycony kwas oleinowy stanowi około 10% całkowitej zawartości tłuszczów. Wśród kwasów nasyconych największy udział (ok. 7%) ma kwas palmitynowy (16:0). Suma wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w nasionach wynosi około 80%, a proporcja kwasów n-6 do n-3 w tłuszczu pozyskanym z nasion szałwii hiszpańskiej to 0,32:1. Regularne spożywanie tego produktu może zatem doprowadzić do obniżenia ogólnego udziału kwasów tłuszczowych n-6 w diecie.

Zawartość białka w nasionach szałwii hiszpańskiej waha się od 15 do 25% całkowitej masy nasion. Dominującym aminokwasem jest kwas glutaminowy, a w dalszej kolejności kwas asparaginowy i arginina. Dominujący udział glutaminy wśród wszystkich aminokwasów zawartych w nasionach chia może wpływać na stymulację układu odpornościowego poprzez wpływ na odpowiedź immunologiczną i regulację stanu zapalnego oraz wspomagać gojenie się ran.

Nasiona chia − to nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.), gatunku rośliny z rodziny jasnotowatych (Labiatae), która pochodzi z Gwatemali oraz z centralnej i południowej części Meksyku. Rośliny te dorastają do około 1 m wysokości, a ich kwiaty wykształcają owoce zawierające dużą ilość owalnych nasion o rozmiarze od ok. 1,5 do 2,5 mm w kolorze białym, szarym, brązowym lub czarnym, zwanych nasionami chia, które słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyczka kliniczna, wykładowczyni i założycielka Centrum Terapii Dietetycznej SPOT (www.centrumspot.pl), gdzie na co dzień pracuje z pacjentami. W ramach swojej pracy doktorskiej na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym bada skuteczność diet roślinnych w aspekcie otyłości i innych chorób metabolicznych. Prze wiele lat w ramach pracy w instytutach naukowych, w tym w Instytucie Żywności i Żywienia koordynowała projekty edukacyjne o zasięgu ogólnopolskim. Nadal chętnie dzieli się swoją wiedzą z innymi, nie tylko w gabinecie. Usłyszeć ją można w Dzień dobry TVN, Pytaniu na Śniadanie, Onet Rano #wiem oraz w Polskim Radio. Jest autorką licznych publikacji naukowych z zakresu diet roślinnych, otyłości i chorób układu pokarmowego.  


Czytaj więcej