Miód lipowy powstaje z nektarów i spadzi. W polskim klimacie pszczoły pozyskują go głównie z lipy szerokolistnej (Tilia platyphyllos) i lipy drobnolistnej (Tilia cordata). Może mieć barwę od jasnożółtej do lekko zielonej i zależy ona od okresu jego zbioru, im później pozyskiwany tym odcień jest ciemniejszy. Podczas krystalizacji staje się złocistożółty. Jego smak jest określany jako ostry, gorzkawy, delikatnie ziołowy. Zapach wyraźnie lipowy.
W medycynie naturalnej wykorzystywany jest do wspomagania leczenia zapalenia górnych dróg oddechowych, przeziębienia i grypy. Dodatkowo wykazuje działanie rozgrzewające, przeciwgorączkowe i wykrztuśne. Wiele osób sięga po niego gdy jest narażonych na silny stres, gdyż ma właściwości uspokajające i odprężające.
Nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają w swoim składzie od 25 do 35% tłuszczu, którego większość stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Prawdopodobnie charakteryzują się również najwyższą zawartością kwasu α-linolenowego (18:3) wśród wszystkich innych dostępnych naturalnych źródeł − jego zawartość w nasionach chia może stanowić aż 68% wszystkich kwasów tłuszczowych. Z nasion chia uzyskuje się około 25−30% oleju bogatego w kwas α-linolenowy. Bardzo wysoka jest również zawartości kwasu linolowego (18:2) − około 20%, a jednonienasycony kwas oleinowy stanowi około 10% całkowitej zawartości tłuszczów. Wśród kwasów nasyconych największy udział (ok. 7%) ma kwas palmitynowy (16:0). Suma wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w nasionach wynosi około 80%, a proporcja kwasów n-6 do n-3 w tłuszczu pozyskanym z nasion szałwii hiszpańskiej to 0,32:1. Regularne spożywanie tego produktu może zatem doprowadzić do obniżenia ogólnego udziału kwasów tłuszczowych n-6 w diecie.
Zawartość białka w nasionach szałwii hiszpańskiej waha się od 15 do 25% całkowitej masy nasion. Dominującym aminokwasem jest kwas glutaminowy, a w dalszej kolejności kwas asparaginowy i arginina. Dominujący udział glutaminy wśród wszystkich aminokwasów zawartych w nasionach chia może wpływać na stymulację układu odpornościowego poprzez wpływ na odpowiedź immunologiczną i regulację stanu zapalnego oraz wspomagać gojenie się ran.
Nasiona chia − to nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.), gatunku rośliny z rodziny jasnotowatych (Labiatae), która pochodzi z Gwatemali oraz z centralnej i południowej części Meksyku. Rośliny te dorastają do około 1 m wysokości, a ich kwiaty wykształcają owoce zawierające dużą ilość owalnych nasion o rozmiarze od ok. 1,5 do 2,5 mm w kolorze białym, szarym, brązowym lub czarnym, zwanych nasionami chia, które słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych.