menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Menu bezglutenowe

Menu zostało przygotowane pod okiem dietetyka, który wskazuje o jakie produkty należy wzbogacić dietę, aby uzupełnić niedobory żelaza czy witaminy C. Uwzględniono w nim pięć posiłków - na cały dzień.

 

OBIAD

Zapiekane roladki z bakłażana z wołowiną i passatą pomidorową

Bakłażana kroimy w długie ½ cm plastry. Delikatnie solimy i odstawiamy na 2-3 minuty. Następnie wycieramy z nadmiaru soli i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy z oliwek. W międzyczasie robimy farsz: natkę z pietruszki oraz cebulę drobno siekamy i mieszamy z mięsem wołowym oraz przyprawami. W podsmażone bakłażany zawijamy niewielkie kotleciki z mięsa. Roladki układamy jedna obok drugiej, całość zalewamy passatą pomidorową, solimy i pieprzymy. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

Podajemy ciepłe w towarzystwie ugotowanego ryżu. Można delikatnie skropić sokiem z cytryny.

 

KOMENTARZ DIETETYKA: Dzięki temu przepisowi również uzupełnimy jadłospis w żelazo. Poza tym dodatek dużej ilości natki pietruszki bogatej m.in. w witaminę C ułatwi wchłanianie tego składnika w organizmie.

 

PODWIECZOREK
Warzywa z jogurtowym dipem

Warzywa myjemy, obieramy i czyścimy. Następnie kroimy w równej wielkości grubsze słupki. Jogurt naturalny mieszamy z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i drobno posiekanymi ziołami. Warzywa jemy, maczając w jogurtowym dipie.

 

Rada: Dip można wzbogacić ½ ząbka czosnku, drobno posiekaną cebulką (zarówno białą, jak i czerwoną) lub startym drobno ogórkiem. Idealnie komponują się też wszystkie suche przyprawy: kumin, kolendra, papryka (słodka i ostra), majeranek, oregano, bazylia itd.
 

KOMENTARZ DIETETYKA: Surowe warzywa są doskonałym źródłem witamin z różnych grup, ale w tym przypadku najbardziej interesuje nas witamina C. Wspomaga ona wchłanianie żelaza z produktów spożywczych.

 

KOLACJA

Hummus z mięsem wołowym i natką pietruszki

 

Cieciorkę namaczamy najlepiej na noc. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości - od 40 do 60 minut. Wodę odlewamy do osobnego pojemnika. Cieciorkę mielimy w blenderze powoli dolewając wody z gotowania i sok z cytryny. Trzeba uważać, żeby z nią nie przesadzić i nie uzyskać rzadkiej mamałygi. Na sam koniec doprawiamy tahiną, wyciśniętym czosnkiem oraz solem, pieprzem i przyprawami. Całość blendujemy kolejne 2-3 minuty aż do uzyskania jednolitej, gładkiej i puszystej masy.

 

Mięso wołowe kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na patelni bez tłuszczu przyprawiając odrobiną soli i pieprzu. Hummus przekładamy do małych miseczek, naokoło robimy zagłębienie na oliwek z oliwek. Na środek kładziemy podsmażoną wołowinę i drobno posiekaną natkę pietruszki.

Jemy z sałatą (używając jej zamiast chleba).

 

KOMENTARZ DIETETYKA: W kolacji widzimy kolejną, dużą dawkę żelaza i witaminy C. A co więcej hummus, którego podstawowym składnikiem jest cieciorka, dostarczy nam witaminy z grupy B (100g cieciorki: tiamina - 0,5mg, ryboflawina - 0,2mg, niacyna - 1,5mg, foliany - 557mg), o które często "walczy się" przy układaniu diet bezglutenowych.


O autorze

Adrianna Frelich

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny. Tytuł magistra dietetyki zdobyła na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Współpracuje z przychodnią Premium Medical oraz Instytutem Sanvita. Poza tym pracuje w branży badań klinicznych, dbając o ich prawidłowy przebieg oraz rozwój.

Samar Khanafer-Gniadek

CZYTAM ARTYKUŁY

Uczestniczka III edycji programu MasterChef, której umiejętności kulinarne docenił m.in. Gordon Ramsay i Michel Roux Sr. Pół Polka, pół Libanka, ekspert od kuchni arabskich w Polsce. Autorka książki "Hummus, za'atar i granat", bloga BlogSamar.com oraz felietonów dla NaTemat.pl. Gotuje na antenie Dzień Dobry TVN, publikuje m.in. dla Magazynu Kuchnia.


Czytaj więcej

200 @ articleopis
HTTP status 200 OK
Controller ArticleController :: opisAction
Controller class App\FrontendBundle\Controller\ArticleController
Route name articleopis
Has session yes
525 ms
Total time 525 ms
Initialization time 18 ms
14.0 MB
Peak memory usage 14.0 MB
PHP memory limit 128 MB
117
Errors 0
Deprecated Calls 117
Silenced Errors 0
anon.
Logged in as anon.
Authenticated Yes
Token class AnonymousToken
25 ms
Render Time 25 ms
Template Calls 6
Block Calls 10
Macro Calls 0
21 in 15.21 ms
Database Queries 21
Query time 15.21 ms
Invalid entities 0
Second Level Cache disabled
0
Real Blocks 0
Containers 0
Events 0
Routing 350 Routes
Routes 350
Resources 487
Container 781 Services
Services 781
Parameter
namespaces
67
Twig Twig
Globals 14
Extensions 50
avail. Tests 15
avail. Filters 92
avail. Functions 65
2.8.18
Profiler token c933a0
Kernel name app
Environment dev
Debug enabled
PHP version 7.1.33-52+0~20230409.76+debian11~1.gbp03e0c6   View phpinfo()
PHP Extensions xdebug accel
PHP SAPI fpm-fcgi