Sproszkowana zielona herbata z Japonii, zdobywa coraz większą popularność również w środowiskach naukowych. Matcha, bo o niej mowa, wyróżnia się nie tylko smakiem czy intensywnym zielonym kolorem, ale przede wszystkim swoim unikalnym składem fitochemicznym, który różni się od innych napojów, takich jak klasyczna zielona herbata czy kawa. Jakie składniki bioaktywne, właściwości i potencjalne korzyści prozdrowotne mogą płynąć ze stosowania matchy w codziennej diecie.
DEFINICJA I UPRAWA MATCHY
Matcha to zielona, sproszkowana herbata, która zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Choć tradycyjnie pochodzi z Japonii, obecnie jest także uprawiana w Chinach i Korei1,2. Jest szczególnie ceniona za swoje unikalne właściwości prozdrowotne, które wynikają z tradycyjnej metody uprawy, zwanej cieniowaniem3,4. Przed zbiorem krzewy rośliny Camellia sinensis (L.) Kuntze są chronione przed słońcem za pomocą mat bambusowych przez okres 2–3 tygodni5–7. Dla rośliny jest to stres fizyczny, który pobudza roślinę do produkcji wyższych ilości bioaktywnych związków. Dodatkowo zacienienie roślin powoduje, że liście stają się bardziej zielone i zawierają więcej chlorofilu czy aminokwasów, w tym L-teaninę8, która przyczynia się do charakterystycznego smaku „umami” oraz łagodniejszego profilu smakowego matchy. Zmniejsza się natomiast zawartość katechin, co sprawia, że napar jest mniej gorzki niż w przypadku innych zielonych herbat9. Dzięki tej metodzie uprawy, matcha jest jednym z najpotężniejszych napojów pod względem działania przeciwutleniającego. W swoim laboratorium potwierdziłam, że jedna filiżanka matchy zawiera dziesięciokrotnie więcej polifenoli niż zwykła zielona herbata, co czyni ją wyjątkowo cennym napojem, który możemy zaliczyć do superfoods10,11,12.
Sproszkowana zielona herbata z Japonii, zdobywa coraz większą popularność również w środowiskach naukowych. Matcha, bo o niej mowa, wyróżnia się nie tylko smakiem czy intensywnym zielonym kolorem, ale przede wszystkim swoim unikalnym składem fitochemicznym, który różni się od innych napojów, takich jak klasyczna zielona herbata czy kawa. Jakie składniki bioaktywne, właściwości i potencjalne korzyści prozdrowotne mogą płynąć ze stosowania matchy w codziennej diecie.
mgr Marzena Rojek-Ledwoch
Persymona, znana bliżej pod nazwą kaki, to egzotyczny owoc ceniony nie tylko za smak, ale i szereg potencjalnych właściwości zdrowotnych. Wysoka zawartość błonnika, witamin, minerałów czy fitozwiązków aktywnych biologicznie sprawia, iż owoc może być postrzegany nie tylko jako urozmaicenie diety, ale także jako produkt wykazujący potencjalne korzyści zdrowotne.
czytaj dalej
Redakcja
czytaj dalej
dr n. med. i n. o zdr. Małgorzata Słoma-Krześlak
Wzrost liczby chorób metabolicznych oraz chorób układu krążenia skłania do poszukiwania dokładniejszych narzędzi diagnostycznych w ocenie ryzyka zdrowotnego. Tradycyjne wskaźniki, takie jak BMI czy WHR, nie zawsze odzwierciedlają pełny obraz dystrybucji tkanki tłuszczowej, zwłaszcza jej formy trzewnej. Nowoczesne wskaźniki, jak VAI, BAI czy RFM, łączą dane antropometryczne i biochemiczne, oferując precyzyjniejszą ocenę stanu zdrowia.
czytaj dalej