menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Analiza chemiczna matchy i jej potencjalne korzyści zdrowotne

dr hab. n. med. i zdr. inż. Karolina Jakubczyk

SUPERFOODS

01-02-2025

57/2025

Sproszkowana zielona herbata z Japonii, zdobywa coraz większą popularność również w środowiskach naukowych. Matcha, bo o niej mowa, wyróżnia się nie tylko smakiem czy intensywnym zielonym kolorem, ale przede wszystkim swoim unikalnym składem fitochemicznym, który różni się od innych napojów, takich jak klasyczna zielona herbata czy kawa. Jakie składniki bioaktywne, właściwości i potencjalne korzyści prozdrowotne mogą płynąć ze stosowania matchy w codziennej diecie.

DEFINICJA I UPRAWA MATCHY

 Matcha to zielona, sproszkowana herbata, która zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Choć tradycyjnie pochodzi z Japonii, obecnie jest także uprawiana w Chinach i Korei1,2. Jest szczególnie ceniona za swoje unikalne właściwości prozdrowotne, które wynikają z tradycyjnej metody uprawy, zwanej cieniowaniem3,4. Przed zbiorem krzewy rośliny Camellia sinensis (L.) Kuntze są chronione przed słońcem za pomocą mat bambusowych przez okres 2–3 tygodni5–7. Dla rośliny jest to stres fizyczny, który pobudza roślinę do produkcji wyższych ilości bioaktywnych związków. Dodatkowo zacienienie roślin powoduje, że liście stają się bardziej zielone i zawierają więcej chlorofilu czy aminokwasów, w tym L-teaninę8, która przyczynia się do charakterystycznego smaku „umami” oraz łagodniejszego profilu smakowego matchy. Zmniejsza się natomiast zawartość katechin, co sprawia, że napar jest mniej gorzki niż w przypadku innych zielonych herbat9. Dzięki tej metodzie uprawy, matcha jest jednym z najpotężniejszych napojów pod względem działania przeciwutleniającego. W swoim laboratorium potwierdziłam, że jedna filiżanka matchy zawiera dziesięciokrotnie więcej polifenoli niż zwykła zielona herbata, co czyni ją wyjątkowo cennym napojem, który możemy zaliczyć do superfoods10,11,12.

Sproszkowana zielona herbata z Japonii, zdobywa coraz większą popularność również w środowiskach naukowych. Matcha, bo o niej mowa, wyróżnia się nie tylko smakiem czy intensywnym zielonym kolorem, ale przede wszystkim swoim unikalnym składem fitochemicznym, który różni się od innych napojów, takich jak klasyczna zielona herbata czy kawa. Jakie składniki bioaktywne, właściwości i potencjalne korzyści prozdrowotne mogą płynąć ze stosowania matchy w codziennej diecie.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

dr hab. n. med. i zdr. inż. Karolina Jakubczyk

CZYTAM ARTYKUŁY

Wykładowca Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Z wykształcenia Biotechnolog Medyczny oraz Technolog Żywności i Żywienia. W swojej pracy naukowej zajmuje się badaniem właściwości prozdrowotnych oraz składu fitochemicznego roślin. Autorka wielu publikacji naukowych.


Czytaj więcej