25 i 26 stycznia 2019 r. w Warszawie odbył się IV Narodowy Kongres Żywieniowy organizowany przez Instytut Żywności i Żywienia. Tegoroczne wydarzenie poświęcone było tematyce otyłości oraz zaburzeń odżywiania wśród dzieci i młodzieży.
Coraz częściej sięgamy po „nowe” gatunki mięs, pochodzące często od egzotycznych dla nas zwierząt. Wiele takich rodzajów mięs można zjeść w coraz większej liczbie restauracji w Polsce. Niektóre firmy obecne na polskim rynku zajmują się importem egzotycznego mięsa i każdy może na zamówienie sprowadzić dla siebie wybrane z nich. W niniejszym artykule scharakteryzowano wartość odżywczą mięsa pochodzącego z różnych gatunków zwierząt. Skupiono się na przedstawieniu dostępnych danych, takich jak: wartość energetyczna, zawartość białka, aminokwasów, tłuszczów, kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych.
Coraz częściej sięgamy po „nowe” gatunki mięs, pochodzące często od egzotycznych dla nas zwierząt. Wiele takich rodzajów mięs można zjeść w coraz większej liczbie restauracji w Polsce. Niektóre firmy obecne na polskim rynku zajmują się importem egzotycznego mięsa i każdy może na zamówienie sprowadzić dla siebie wybrane z nich. W niniejszym artykule scharakteryzowano wartość odżywczą mięsa pochodzącego z różnych gatunków zwierząt. Skupiono się na przedstawieniu dostępnych danych, takich jak: wartość energetyczna, zawartość białka, aminokwasów, tłuszczów, kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych.
Konina
Wartość energetyczna mięsa z konia wynosi 113–117 kcal/100 g. Konina zawiera 22,7–22,9 g białka i 2,4–2,9 g tłuszczu w 100 g produktu.
Białko mięsa końskiego zbudowane jest przede wszystkim z: kwasu glutaminowego (3,1 mg/100 g), kwasu asparaginowego (2,0 mg/100 g), lizyny (2,0 mg/100 g) i leucyny (1,8 mg/100 g). Spośród aminokwasów w najniższym stężeniu obecne są: cysteina (0,22 mg/100 g), tryptofan (0,32 mg/100 g) i metionina (0,59 mg/100 g). W koninie występują nasycone kwasy tłuszczowe (0,9 g/100 g), jednonienasycone kwasy tłuszczowe (0,85 g/100 g) i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (0,6 g/100 g).
Mięso zwierząt hodowlanych i dzikich jest dla wielu osób istotnym elementem codziennej diety. Mimo że nie jest ono niezbędne w naszych jadłospisach dla utrzymania właściwego zdrowia, to niezaprzeczalnie jest źródłem wysokowartościowego białka, niektórych witamin i składników mineralnych. Ponadto mięso dla wielu ludzi jest również atrakcyjnym sensorycznie dodatkiem do wielu potraw.