Od kilku lat jednym z głównych problemów zdrowotnych dla całego świata, rzutującym na większość przypadków śmiertelnych, są choroby sercowo- -naczyniowe. Wieloletnie badania wykazały, iż jednym z najlepszych środków terapeutycznych oraz prewencyjnych jest zmiana stylu życia, a więc zdrowa dieta oraz aktywność fizyczna. W ostatnim czasie pojawiły się jednak doniesienia o zbawiennej roli również steroli roślinnych, a produkty w nie wzbogacone zaczęły zapełniać półki sklepowe. Jednak czy sterole słusznie są uznawane za tak wielkie dobro dla zdrowia płynące z roślin?
Dlaczego w ogóle ważne jest poszukiwanie nowych źródeł białka? Otóż obecnie świat musi zmagać się z wieloma problemami, takimi jak wzrastająca liczba ludzi na świecie, a co za tym idzie – zwiększone zapotrzebowanie na żywność dobrej jakości. Do tego dochodzi ograniczona powierzchnia lądu, wysokie koszty produkcji energii elektrycznej, ograniczone zasoby wody pitnej, a także coraz bardziej zanieczyszczone środowisko, do czego w dużym stopniu przyczynia się produkcja zwierzęca. Inaczej mówiąc, dotychczasowe źródła białek nie są wystarczająco zrównoważone i nie wystarczą, aby wyżywić ponad 9-miliardową populację, a właśnie taka ma być na świecie w 2050 roku według FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations). Szerzej ten aspekt został opisany w poprzednim numerze „Współczesnej Dietetyki” – Entomofagia – czy czeka nas radykalna zmiana diety, z którym warto się zapoznać, gdyż znajdują się tam istotne informacje, niepowtarzane w tym artykule.
Prócz owadów jadalnych, które zdecydowanie są przyszłością żywienia i drzemie w nich ogromny potencjał, są również inne alternatywne źródła białek, w których naukowcy pokładają nadzieję pod kątem wyżywienia ogólnoświatowej populacji, jednocześnie tworząc zrównoważony i wydajny system produkcji żywności. W dalszej części artykułu w kolejnych akapitach zostaną pokrótce opisane najważniejsze z nich.
Białko to jeden z podstawowych elementów budulcowych naszego organizmu. Potrzebne jest między innymi do prawidłowego wzrostu, rozwoju, regeneracji oraz obrony przed patogenami. Funkcje białek są tak obszerne, że cały artykuł mógłby być im poświęcony, jednak teraz skupimy się tylko na jego źródłach, a dokładniej na jego nowych źródłach, które często określane są mianem alternatywnych. Białka alternatywne to takie, które do tej pory nie były spożywane przez ludzi lub były stosowane tylko w wąskim zakresie i nie były wykorzystywane powszechnie na szeroką skalę.