menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Dieta ketogenna w sporcie

Zarówno zawodowi sportowcy, jak i osoby rekreacyjnie uprawiające sport często eksperymentują z różnymi dietami, modyfikując udział poszczególnych makroskładników i/lub kaloryczność diety. Przyczyn takiego postępowania może być wiele. Najczęściej wymienia się chęć redukcji masy ciała – przy jednoczesnym, jak najmniejszym ubytku beztłuszczowej masy ciała – oraz zamiar zwiększenia wydolności fizycznej10. Jednak to, czy i w jaki sposób dieta wysokotłuszczowa może być korzystna dla osób uprawiających sport jest nadal niejasne i kontrowersyjne.

Coraz większą popularnością cieszą się diety o niskiej podaży węglowodanów, a wysokiej zawartości tłuszczu (75–80% pokrycia zapotrzebowania na energię). Osoby propagujące i/lub stosujące tego typu model żywienia twierdzą, że może on przynieść korzyści dla osób aktywnych fizycznie, zwłaszcza uprawiających wytrzymałościowe dyscypliny sportu. Głównym argumentem są niemal nieograniczone zasoby energetyczne w postaci tkanki tłuszczowej (ok. 9,5 kg – u mężczyzny o masie ciała 75 kg) oraz niewielkie węglowodanów (ok. 600 g)13.

CHARAKTERYSTYKA DIETY KETOGENNEJ

Dieta ketogenna jest dietą stosowaną – przede wszystkim – w leczeniu padaczki lekoopornej u dzieci. Została opracowana przez lekarzy – Woodyatt’a i Wilder’a z Mayo Clinic na początku lat 20. XX wieku.25 Miała ona na celu zwiększenie syntezy i wykorzystania ciał ketonowych przez organizm, co zmniejsza pobudliwość drgawkową mózgu Stan ketozy osiąga się przez ograniczenie spożycia węglowodanów do ilości ≤20 g/dzień lub ≤5% zapotrzebowania na energię, a znaczące zwiększenie spożycia tłuszczu i umiarkowane spożycie białka. W czasie kilku dni redukcji spożycia węglowodanów (< 20 g dziennie) zapasy glikogenu w organizmie stają się niewystarczające do produkcji szczawiooctanu – niezbędnego substratu utleniania kwasów tłuszczowych w cyklu Krebsa – jak również do dostarczania odpowiedniej ilości glukozy dla ośrodkowego układu nerwowego. Po 3–4 dniach głodówki lub diety o bardzo niskiej zawartości węglowodanów organizm potrzebuje alternatywnego źródła energii. Ze względu na brak możliwości w wejście w cykl Krebsa związku Acetylo-CoA (powstającego z utleniania węglowodanów i tłuszczów) wzrasta stężenie we krwi związków ketonowych, produkowanych w wątrobie, takich jak: acetooctan, aceton i β-hydroksymaślan,. Ich stężenie szybko wzrasta w odpowiedzi na deficyt energetyczny,a więc w stanie głodu, podczas długotrwałych ćwiczeń fizycznych, czy też może być klinicznym objawem, np. w stanie niewyrównanej cukrzycy15. Związki ketonowe są wykorzystywane jako alternatywne źródło energii pozwalające na oszczędzenie zapasów glikogenu i białek mięśniowych. Badania z lat 70. XX w. wykazały, że w stanie długotrwałego głodu ketony mogą pokryć zapotrzebowanie energetyczne mózgu nawet do 60% zastępując glukozę, która jest podstawowym źródłem energii dla ośrodkowego układu nerwowego20.

W badaniach naukowych i praktyce klinicznej stosowane są diety niskowęglowodanowe, które niekoniecznie są typowymi dietami ketogennymi. Zazwyczaj zawartość węglowodanów mieści się w przedziale 20–50 g/dzień lub stanowią one mniej niż 10% zapotrzebowania na energię. W piśmiennictwie określane są jako diety o bardzo niskiej zawartości węglowodanów lub też dieta Atkinsa27. W ostatnich latach dieta ketogenna czy też niskowęglowodanowa staje się coraz bardziej popularna i podejmowane są próby jej wykorzystania w leczeniu, m.in. otyłości, cukrzycy typu 2, nowotworów czy chorób neurodegeneracyjnych19,17,18,16.

Zarówno zawodowi sportowcy, jak i osoby rekreacyjnie uprawiające sport często eksperymentują z różnymi dietami, modyfikując udział poszczególnych makroskładników i/lub kaloryczność diety. Przyczyn takiego postępowania może być wiele. Najczęściej wymienia się chęć redukcji masy ciała – przy jednoczesnym, jak najmniejszym ubytku beztłuszczowej masy ciała – oraz zamiar zwiększenia wydolności fizycznej10. Jednak to, czy i w jaki sposób dieta wysokotłuszczowa może być korzystna dla osób uprawiających sport jest nadal niejasne i kontrowersyjne.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

dr n. med. Izabela Grabowska

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk sportowy, psychodietetyk. Absolwentka studiów doktoranckich w Zakładzie Fizjologii Stosowanej w Instytucie Medycyny Doświadczalnej Klinicznej Polskiej Akademii Nauk w Warszawie (gdzie uzyskała tytuł dr n. med.). Od 2013 roku jest związana z Centralnym Ośrodkiem Medycyny Sportowej. Współpracuje z Instytutem Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita”. Wykładowca na uczelniach wyższych (Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wyższa Szkoła Rehabilitacji w Warszawie).  


Czytaj więcej

200 @ articleopis
HTTP status 200 OK
Controller ArticleController :: opisAction
Controller class App\FrontendBundle\Controller\ArticleController
Route name articleopis
Has session yes
478 ms
Total time 478 ms
Initialization time 16 ms
14.0 MB
Peak memory usage 14.0 MB
PHP memory limit 128 MB
117
Errors 0
Deprecated Calls 117
Silenced Errors 0
anon.
Logged in as anon.
Authenticated Yes
Token class AnonymousToken
26 ms
Render Time 26 ms
Template Calls 6
Block Calls 10
Macro Calls 0
21 in 13.47 ms
Database Queries 21
Query time 13.47 ms
Invalid entities 0
Second Level Cache disabled
0
Real Blocks 0
Containers 0
Events 0
Routing 350 Routes
Routes 350
Resources 487
Container 781 Services
Services 781
Parameter
namespaces
67
Twig Twig
Globals 14
Extensions 50
avail. Tests 15
avail. Filters 92
avail. Functions 65
2.8.18
Profiler token 493ae8
Kernel name app
Environment dev
Debug enabled
PHP version 7.1.33-52+0~20230409.76+debian11~1.gbp03e0c6   View phpinfo()
PHP Extensions xdebug accel
PHP SAPI fpm-fcgi