menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Probiotyki w onkologii

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

01-02-2024

51/2024

Pacjenci z chorobą nowotworową doświadczają podczas leczenia onkologicznego wielu skutków ubocznych. Dość częstymi problemami są różnego rodzaju zaburzenia ze strony układu pokarmowego. Wśród tych dolegliwości najczęstszymi i najbardziej kłopotliwymi niewątpliwie są biegunki. Są one związane m.in. z zaburzeniami wchłaniania, dysbiozą jelitową, zmianami w obrębie tzw. połączeń ścisłych (ang. tight junction) czy zaburzeniami bariery jelitowej. Występowanie biegunek ma negatywny wpływ nie tylko na jakość życia pacjenta. Stwarza przede wszystkim ryzyko wystąpienia niedożywienia oraz odwodnienia.

 

Niebezpieczne jest zwłaszcza niedożywienie. Związane jest ono z gorszymi efektami leczenia pacjentów oraz częstszymi skutkami ubocznymi. W przypadku chemioterapii biegunka występuje często podczas leczenia irynotekanem. Chociaż częstość biegunki 3 i 4 stopnia w czasie leczenia onkologicznego szacuje się na 5 do 47% to w przypadku niektórych połączeń lekowych (np. 5-fluorouracyl z połączeniu z irynotekanem) może sięgać nawet 50–80%1 . Jedną z potencjalnych metod, które rozważane są w celu zmniejszenia nasilenia biegunek są probiotyki. Wątpliwości budzi jednak ich skuteczność w tej grupie pacjentów a przede wszystkim bezpieczeństwo stosowania probiotykoterapii u chorych onkologicznych.

Pacjenci z chorobą nowotworową doświadczają podczas leczenia onkologicznego wielu skutków ubocznych. Dość częstymi problemami są różnego rodzaju zaburzenia ze strony układu pokarmowego. Wśród tych dolegliwości najczęstszymi i najbardziej kłopotliwymi niewątpliwie są biegunki. Są one związane m.in. z zaburzeniami wchłaniania, dysbiozą jelitową, zmianami w obrębie tzw. połączeń ścisłych (ang. tight junction) czy zaburzeniami bariery jelitowej. Występowanie biegunek ma negatywny wpływ nie tylko na jakość życia pacjenta. Stwarza przede wszystkim ryzyko wystąpienia niedożywienia oraz odwodnienia.

 

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny specjalizujący się w onkologii i zaburzeniach hormonalnych. Od 2015 pracuje w szpitalnym zespole żywieniowym, gdzie zajmuje się przede wszystkim pacjentami niedożywionymi i żywionymi dojelitowo. Autorka licznych publikacji i szkoleń dla dietetyków. Wykładowca Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Prelegentka na konferencjach krajowych i międzynarodowych. Swoją wiedzę popularyzuje nagrywając podcast i pisząc artykuły naukowe i popularnonaukowe http://www.drmajaczerwinska.pl/


Czytaj więcej