
Dysfagia to inaczej zaburzenia połykania. Polega na utrudnionym przechodzeniu pokarmu lub płynu z jamy ustnej do żołądka. Dysfagia może być ustnogardłowa, czyli odczuwana jako niemożność uformowania kęsa pokarmowego i przemieszczenia go z jamy ustnej do gardła i przełyku lub przełykowa, czyli uczucie zalegania kęsa za mostkiem, rozpierania, gniecenia w klatce piersiowej, przeszkody w przełyku albo uczucie zatrzymywania się pokarmu w czasie przemieszczania się przez przełyk1–3. W przypadku problemów z przełykaniem dodatkowo możliwe jest odczuwanie bólu. Bolesne przełykanie nazywane jest odynofagią. Zazwyczaj ból jest odczuwany za mostkiem, podczas przechodzenia kęsa pokarmowego przez przełyk. Czasami terminem tym określa się również ból odczuwany w gardle podczas przełykania (odynofagia ustno-gardłowa)1–3.
Dysfagia jest powszechnym, a zarazem poważnym problemem wśród pacjentów onkologicznych. Opisywane zaburzenie wpływa nie tylko na komfort życia, ale także na stan odżywienia pacjenta, jak i skuteczność prowadzonego leczenia. Właściwe postępowanie dietetyczne jest kluczowe w zapobieganiu powikłaniom, jak i szybszej rekonwalescencji chorego.