menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Właściwości zdrowotne i rola oleju rzepakowego w diecie

Olej rzepakowy, ze względu na swoje unikalne właściwości odżywcze, stanowi jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych, który może przynieść liczne korzyści zdrowotne. Regularne włączanie oleju rzepakowego do diety może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz poprawić profil lipidowy. Dodatkowo, dzięki działaniu przeciwzapalnemu i antyoksydacyjnemu, olej rzepakowy może wspomagać ochronę układu nerwowego.

Rzepak (Brassica napus subsp. napus) to jedna z najczęściej, zaraz po soi, roślin oleistych uprawianych na całym świecie. Największym producentem nasion rzepaku są kraje Unii Europejskiej. Pierwsze uprawy nasion rzepaku były niewielkie, co związane było głównie z występowaniem w tej roślinie związków mających niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka – głównie glukozynolanów i kwasu erukowego. Jednakże postęp w kierunku badań genetycznych i wykorzystanie możliwości agrotechnicznych pozwoliły na wyhodowanie odmian rzepaku z niską zawartością tych szkodliwych substancji w nasionach tej rośliny. Pierwsze bezerukowe formy rzepaku odkryte zostały w 1961 roku w Kanadzie w odmianie rzepaku jarego Liho, co też stało się impulsem do dalszej produkcji bezerukowych nasion rzepaku4. Odmiany tego rodzaju cechują się niską zawartością kwasu erukowego (< 2%) oraz niedużą ilością glukozynolanów w śrucie (< 30 μM/g beztłuszczowej suchej masy nasion).

 

OLEJ RZEPAKOWY I JEGO WŁAŚCIWOŚCI

Spośród wielu dostępnych na polskim rynku płynnych tłuszczów roślinnych (m.in. rzepakowego, słonecznikowego, sojowego, sezamowego, z pestek dyni, oliwy z oliwek) to właśnie olej produkowany z nasion rzepaku cechuje się największą popularnością. Olej rzepakowy stanowi źródło cennych dla zdrowia jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, tokoferoli, steroli roślinnych, fosfolipidów i związków fenolowych przy jednocześnie niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych mających szkodliwy wpływ na organizm człowieka5,6. Biorąc pod uwagę profil kwasów tłuszczowych występujący w oleju rzepakowym, produkt ten cechuje się dość wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA, ang. monounsaturated fatty acids), szczególnie kwasu oleinowego (Ω-9), stanowiącego aż 57% wszystkich kwasów tłuszczowych występujących w tym produkcie. MUFA odgrywają ważną rolę w obniżaniu poziomu cholesterolu frakcji LDL oraz wzroście ilości cholesterolu HDL, wpływając tym samym na zmniejszenie ryzyka rozwoju blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych (w ich powstawaniu biorą udział głównie utlenione formy cholesterolu LDL – tzw. oksy-LDL) i rozwój miażdżycy. Dlatego też osoby z zaburzonym profilem lipidowym i zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych powinny zwrócić szczególną uwagę na uwzględnienie oleju rzepakowego w swojej codziennej diecie5,7,8,9.

 

PROFIL LIPIDOWY I RYZYKO CHORÓB SERCOWO-NACZYNIOWYCH

W jednej z metaanaliz zaprezentowanej przez Ghobadi i wsp. wykazano związek między spożyciem oleju rzepakowego a spadkiem poziomu cholesterolu całkowitego (-7,24 mg/dl) oraz cholesterolu frakcji LDL (-6,4 mg/dl) bez większego wpływu na zawartość cholesterolu HDL, trójglicerydów oraz apolipoprotein– ApoA i ApoB 10. W pracy Gladine i wsp. zauważono, że spożycie świeżego oleju rzepakowego w ilości 20 g/d przyczyniało się do zwiększenia stężenia cholesterolu HDL oraz obniżenia poziomu utlenionych frakcji LDL w surowicy krwi24. Podobnie w badaniu przeprowadzonym przez Palomäki i wsp. wykazano, że włączenie do diety osób chorujących na zespół metaboliczny 35 ml/d oleju rzepakowego nierafinowanego przyczyniło się do spadku stężenia cholesterolu całkowitego o 8% a cholesterolu LDL o około 11% w porównaniu do grupy kontrolnej przyjmującej dziennie 35 g masła. Autorzy doszli do wniosku, że spożywanie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno może mieć pozytywny wpływ na poprawę profilu lipidowego i tym samym zmniejszenie ryzyka występowania chorób sercowo-naczyniowych w przyszłości25.

 

WIELONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE

Olej produkowany z nasion rzepaku cechuje się również wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA, ang. polyunsaturated fatty acids), w tym między innymi niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które nie mogą być wytwarzane przez komórki organizmu człowieka i muszą zostać spożyte wraz z pokarmem. Zalicza się do nich kwasy: linolowy– LA (Ω-6) i α-linolenowy– ALA (Ω-3) stanowiące odpowiednio 21% i 11% wszystkich kwasów tłuszczowych zawartych w oleju rzepakowym. Wynika z tego, że stosunek Ω-6: Ω-3 w oleju z nasion rzepaku wynosi 2:1 i dlatego też produkt ten powinien zostać szczególnie uwzględniony w jadłospisie pacjentów z chorobami układu krążenia (miażdżyca naczyń, choroba niedokrwienna serca, zawał mięśnia sercowego) u których zaleca się, aby proporcja Ω-6:Ω-3 w spożywanych posiłkach nie była niższa niż 4–5:1 z racji kardioprotekcyjnego działania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Ω-312,13. PUFA-Ω-3 wykazują również działanie przeciwzapalne, antyarytmiczne i antytrombogenne, a także zmniejszają ryzyko tworzenia się blaszek miażdżycowych, wpływając tym samym na mniejsze ryzyko powstawania zakrzepów w naczyniach krwionośnych oraz występowania zawału serca. PUFA Ω-3 dzięki właściwościom rozkurczowym zapobiegają rozwojowi nadciśnienia tętniczego krwi14,15. Ponadto kwas alfa-linolenowy (ALA) bierze udział w hamowaniu ryzyka rozwoju udarów mózgu w związku z działaniem tego związku na zwiększenie poziomu czynnika neutropowego pochodzenia mózgowego (BDNF, ang. brain-derived neutropic factor) wpływającego na dłuższą żywotność i lepszą aktywność komórek nerwowych mózgu, a także biorącego udział w procesach związanych z neurogenezą. Z racji pozytywnego wpływu PUFA Ω-3 na funkcjonowanie układu nerwowego związki te przyczyniają się również do zmniejszenia ryzyka występowania schorzeń o podłożu neurodegeneracyjnym, jak choroba Alzheimera czy Parkinsona16.

 

Olej rzepakowy stanowi źródło cennych dla zdrowia jednoi wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, tokoferoli, steroli roślinnych, fosfolipidów i związków fenolowych przy jednocześnie niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych mających szkodliwy wpływ na organizm człowieka.

 

NASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE

Pod względem zawartości kwasów tłuszczowych olej rzepakowy cechuje się niskim poziomem nasyconych kwasów tłuszczowych (SFA, ang. saturated satty acid), których ilość w tym produkcie wynosi około 7% z całej puli kwasów tłuszczowych. SFA charakteryzują się niekorzystnym działaniem na zdrowie człowieka z racji wpływu na wzrost poziomu cholesterolu całkowitego i frakcji LDL w surowicy krwi, które jak wiadomo przyczyniają się do tworzenia złogów miażdżycowych w obrębie naczyń krwionośnych, zwiększając tym samym ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, w tym między innymi miażdżycy naczyń tętniczych, zatoru, zawału serca czy udaru niedokrwiennego mózgu8,9,17.

 

STEROLE ROŚLINNE

Nasiona rzepaku charakteryzują się sporą zawartością steroli roślinnych. W oleju produkowanym z tej rośliny występuje ponad 200 fitosteroli, spośród których najczęściej wymienia się β-sitosterol, brassicasterol, kampesterol i ∆5-awenasterol. Związki te przyczyniają się w sposób naturalny do spadku poziomu cholesterolu LDL w surowicy krwi poprzez zmniejszenie absorpcji tej frakcji cholesterolu w jelitach. Ma to szczególne znaczenie u osób ze zdiagnozowaną hipercholesterolemią, u których w diecie powinny znaleźć się pokarmy bogate w sterole roślinne celem obniżenia poziomu cholesterolu LDL i zmniejszenia ryzyka występowania chorób kardiologicznych w późniejszym czasie. Poza działaniem hipocholesterolemicznym, fitosterole wykazują także działanie przeciwzapalne, antynowotworowe i usprawniające działanie układu immunologicznego. W celu uzyskania efektu hipolipomizującego zaleca się dziennie spożycie 2–3 g steroli/stanoli roślinnych2,18,19. W pracy Gyllinga i wsp. wykazano, że spożywanie 3 g/d steroli roślinnych przez okres 6 miesięcy przyczyniło się u badanych osób do obniżenia poziomu cholesterolu LDL i nie-HDL oraz miało pozytywny wpływ na poprawę funkcji śródbłonka naczyń i zmniejszenie sztywności tętnic20. W badaniu przeprowadzonym na modelu zwierzęcym wykazano, że podawanie królikom żywionym wcześniej pokarmem bogatocholesterolowym oleju rzepakowego przyczyniało się do zwiększenia poziomu fitosteroli w surowicy krwi zwierząt, co z kolei przekładało się na zmniejszenie poziomu cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL21. W tym miejscu warto również dodać, że rekomendowana dawka steroli/stanoli roślinnych potrzebna do wywołania efektu hipolipemizującego wynosi 2–3 g/d26. W zaleceniach ESC (European Society of Cardiology, 2021) podano, że żywność funkcjonalna będąca źródłem fitosteroli wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu frakcji lipoprotein o małej gęstości (LDL), jednakże działanie to jest możliwe, jeśli spożywana jest odpowiednia ilość steroli w diecie, tj. około 2 g/d, przy czym, jak podano, istnieje potrzeba prowadzenia dalszych badań na ten temat27. wynosi 300–800 mg/kg, a spośród najczęściej występujących wymienia się α-, β-, γ- i ẟ-tokoferol. Związki te wykazują silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, chronią komórki przed niekorzystnym działaniem reaktywnych form tlenu i stresem oksydacyjnym, dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju wielu chorób, a także hamują starzenie się komórek. Jak już wspomniano wcześniej, olej rzepakowy zawiera w swoim składzie sporą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), które z racji występowania niestabilnych podwójnych wiązań narażone są na ich szybkie utlenianie (oksydację) i w efekcie powstawanie związków mających działanie aterogenne, kancerogenne i cytotoksyczne22. Zatem występująca zarazem w tym produkcie witamina E będzie przeciwdziałała niekorzystnej peroksydacji lipidów, w tym PUFA, przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka psucia się oleju, a także tworzenia szkodliwych dla zdrowia wolnych rodników tlenowych. Z kolei witamina K stanowi w tym tłuszczu roślinnym około 71,3 μg/100 g. Jej główna rola polega na udziale w procesach związanych z krzepnięciem krwi oraz mineralizacją tkanki kostnej. Spożycie minimum 2 łyżek oleju rzepakowego dziennie pozwala na pokrycie zapotrzebowania organizmu na witaminę K w około 20% oraz na witaminę E aż w 50%23. Nasiona rzepaku są także źródłem pewnej ilości β-karotenu (prowitaminy A) mającej silny potencjał antyoksydacyjny i przeciwzapalny2,5,29.

 

ZWIĄZKI POLIFENOLOWE

Olej produkowany z nasion rzepaku zawiera także pewną ilość związków polifenolowych (np. synapina) cechujących się silnym działaniem antyoksydacyjnym i przeciwutleniającym. Polifenole wykazują zdolność do wychwytywania wolnych rodników i razem z tokoferolami zapobiegają utlenianiu oraz psuciu się olejów będących źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zawierających podatne na oksydację wiązania podwójne.

 

# Fundusze Promocji

PRZYPISY

Literatura:

  1. Szczepańska D., Bryndal I., Olej rzepakowy źródłem cennych kwasów omega 3-6-9. „Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu” 2017, 494, s. 210–218.
  2. Guguła M., Zarzecka K., Sikorska A., Prozdrowotne właściwości oleju rzepakowego. „Postępy Fitoterapii” 2/2014, s. 100–103.
  3. Food and Agriculture Organization of the United Nations: FAOstat. [dostęp: 13.01.2014].
  4. Cybulska B., Kłosowicz-Latoszek L., Miszczak A. i wsp., Olej rzepakowy– zbiór artykułów eksperckich. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Warszawa 2020.
  5. Skowron M., Zalejska-Fiolka J., Błaszczyk U. i wsp., Właściwości prozdrowotne oleju rzepakowego i oliwy. „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2018, 72, s. 1104–1113.
  6. Krygier K., Olej rzepakowy – mity i fakty [w:] Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda, tom 2, red.: J. Krzymański, I. Bartkowiak-Broda, K. Krygier, W.B. Szostak, J. Tys, S. Ptasznik, M. Wroniak, Wydawnictwo PSPO, Warszawa 2009, s. 89–99.
  7. Trusewicz E., Co ci leży na sercu. Dieta w chorobach układu krążenia. Zdrowe Zdrowie, Kraków 2021.
  8. Gawęcki J., Żywienie człowieka. Podstawy Nauki o Żywieniu, tom 1, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012, s. 181–203.
  9. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D., Dietoterapia, PZWL, Warszawa 2015, s. 323–333.
  10. Ghobadi S., Hassanzadeh-Rostami Z., Mohammadian F. i. wsp., Effects of Canola Oil Consumption on Lipid Profile: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Clinical Trials. „J Am Coll Nutr.” 2019, 38, 2, s. 185–196.
  11. Thandapilly S.J., Raj P., Louis X.L.  i wsp., Canola oil rich in oleic acid improves diastolic heart function in diet-induced obese rats. „J Physiol Sci” 2017, 67, s. 425–430.
  12. Szczepańska D., Bryndal I., Olej rzepakowy źródłem cennych kwasów omega 3-6-9. „Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu” 2017, 494, s. 210–218.
  13. Cybulska B., Kłosowicz-Latoszek L., Miszczak A.  i wsp., Olej rzepakowy – zbiór artykułów eksperckich. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Warszawa 2020.
  14. Amiri M., Raeisi-Dehkordi H., Sarrafzadegan N. i wsp., The effects of Canola oil on cardiovascular risk factors: A systematic review and meta-analysis with dose-response analysis of controlled clinical trials. „Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases” 2020, 30,12, s. 2133–2145.
  15. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D., Dietoterapia, PZWL, Warszawa 2015, s. 323–333.
  16. Blondeau N. Lipsky R.H., Bourourou M. i wsp., Alpha-linolenic acid: an omega 3 fatty acid with neuroprotective properties-ready for use in stroke clinic?, Hindawe Publishing Corporation, BiaMed Research International 2015, s. 1–8.
  17. Zock P.L., Blom W.A.M., Nettleton J.A. i wsp., Progressing Insights into the Role of Dietary Fats in the Prevention of Cardiovascular Disease. „Curr Cardiol Rep” 2016, 18, 111, s. 1–13.
  18. Gylling H., Plat J., Turley S. i wsp., Plant sterols and plant stanols in the management of dyslipidaemia and prevention of cardiovascular disease. „Atherosclerosis” 2014, s. 346–360.
  19. Carlos Eduardo Cabral, Márcia Regina Simas Torres Klein. Phytosterols in the Treatment of Hypercholesterolemia and Prevention of Cardiovascular Diseases. „Arq Bras Cardiol.” 2017, 109, 5, s. 475–482.
  20. Gylling H., Halonen J., Lindholm H. i wsp., The effects of plant stanol ester consumption on arterial stiffness and endothelial function in adults: a randomised controlled clinical trial. „MC Cardiovasc Disord.” 2013, 13, 50, s. 1–9.
  21. Schrøder M., Fricke C., Pilegaard K. i wsp., Effect of rapeseed oil-derived plant sterol and stanol esters on atherosclerosis parameters in cholesterol-challenged heterozygous Watanabe heritable hyperlipidaemic rabbits. „Br. J. Nutr.” 2009, 102, s. 1740–1751.
  22. Zielińska M., Rutkowska J., Antoniewska A., Produkty utleniania lipidów – konsekwencje żywieniowe i zdrowotne. „Probl Hig Epidemiol” 2017, 98, 3, s. 203–211.
  23. Wolnicka K., Olej rzepakowy. Zbiór artykułów eksperckich. Witaminy w oleju rzepakowym. NCEŻ, PZH, Warszawa 2020, s. 12–14.
  24. Gladine C., Combe N., Vaysse C. i wsp., Optimized rapeseed oil enriched with healthy micronutrients: a relevant nutritional ap proach to prevent cardiovascular diseases. Results of the Optim’Oils randomized intervention trial. „J. Nutr. Biochem.” 2013, 24, s. 544–549.
  25. Palomäki A., Pohjantähti-Maaroos H., Wallenius M. i wsp., Effects of dietary cold-pressed turnip rapeseed oil and butter on serum lipids, oxidized LDL and arterial elasticity in men with metabolic syndrome. „Lipids Health Dis.” 2010, 9, 137, s. 1–8.
  26. Małgorzewicz S., Żywienie kliniczne, tom II. Wydawnictwo Czelej, Lublin 2020, 227, s.  281–302.
  27. Visseren F.L.J., Mach F., Smulders Y.M. i wsp., 2021 ESC Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice. „EUR Serce J” 2021, 42, s. 3227–3337.
  28. Siger A., Nogala-Kałucka M., Lampart-Szczapa E., Antioxidant activity of phenolic compounds of selected cold-pressed and refined plant oils. „Rośliny Oleiste – Oilseed Crops” 2005, 26, s. 549–560.
  29. Jarosz M. i wsp., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, NIZP-PZH, Warszawa 2020.

O autorze

mgr Joanna Walasek

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, biolog, absolwentka studiów magisterskich na Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach oraz na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Absolwentka studiów podyplomowych na Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach oraz na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS w Katowicach. Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków, Szkoleniowiec w Akademii Dietetyki Klinicznej z zakresu Żywienia w Nieswoistych Chorobach Zapalnych Jelit, Certyfikowany Ekspert Programu ModuLife mającego na celu prawidłowe żywienie osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna, uczestnik szkolenia SOIT – Specjalista przyjazny insulinoopornym polecany na stronie Fundacji (https://szkoleniesoit.pl/specjalisci_soit/walasek-joanna/). Autorka wielu artykułów z zakresu żywienia w różnych jednostkach chorobowych publikowanych w renomowanych czasopismach. Obecnie prowadzi własny Gabinet Dietetyki Klinicznej w Chorzowie. Autorka strony internetowej: www.dietetykwalasek.pl


Czytaj więcej