Olej rzepakowy, ze względu na swoje unikalne właściwości odżywcze, stanowi jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych, który może przynieść liczne korzyści zdrowotne. Regularne włączanie oleju rzepakowego do diety może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz poprawić profil lipidowy. Dodatkowo, dzięki działaniu przeciwzapalnemu i antyoksydacyjnemu, olej rzepakowy może wspomagać ochronę układu nerwowego.
Siara bydlęca (BC) jest pierwszą wydzieliną mleczną gruczołu mlekowego krów po wycieleniu. Jest bogata w immunoglobuliny, laktoferynę, lizozym, laktoperoksydazę, czynniki wzrostu i peptydy bioaktywne. Siara ma wyższy poziom białka, tłuszczu, witamin i minerałów w porównaniu do mleka. Unikalna kompozycja siary umożliwia pełny rozwój nowonarodzonego cielęcia, a także gwarantuje odporność na wiele patogenów. Zdrowa krowa produkuje około 5 do 10 l siary na dojenie5, ilość, która zazwyczaj przekracza zapotrzebowanie nowonarodzonego cielęcia. Dlatego jej nadwyżka może być wykorzystana do produkcji żywności, suplementów lub leków1,2.
Colostrum, czyli pierwsze mleko wydzielane po porodzie, to cenny surowiec bogaty w bioaktywne składniki, mające kluczowe znaczenie dla zdrowia przewodu pokarmowego oraz układu odpornościowego. Korzystne efekty siary bydlęcej zaobserwowano między innymi w zakażeniach żołądkowo- -jelitowych, biegunce zakaźnej, polekowych stanach zapalnych, a także w dysfunkcji bariery jelitowej i chorobach zapalnych jelit.
