menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Zespół jelita drażliwego u dzieci szkolnych

Zespół jelita drażliwego (ang. IBS – irritable bowel syndrome), to zaburzenie układu pokarmowego o charakterze czynnościowym. Diagnostyka IBS polega na wykluczeniu innych jednostek chorobowych, na przykład celiakii, choroby Leśniowskiego-Crohna, czy innych nieswoistym zapaleń jelit1.

Zgodnie z IV Kryteriami rzymskimi, IBS diagnozuje się, jeżeli u pacjenta występują minimum dwa z trzech objawów: 1. Dolegliwości występują przewlekle, co najmniej jeden dzień w tygodniu w ostatnich trzech miesiącach, 2. Występuje ból brzucha, 3. Stolec ma zaburzoną konsystencję lub występuje zmiana w częstości jego oddawania2.

Objawami IBS zazwyczaj są: częste i luźne wypróżnienia (IBS-D – IBS diarrhea) zaparcia (IBS-C – con- stipation), wzdęcia, czyli powiększony obwód brzucha, odbijania, uczucie niepełnego wypróżnienia, skurczowe bóle brzucha, nadmierna ilość gazów1. Za przyczyny tego zespołu uważa się między innymi: infekcje układu pokarmowego, na przykład wirusowe, pasożytnicze, zaburzenia w mikrobiocie jelitowej, na skutek np. częstej i długotrwałej antybiotykoterapii, zaburzenia hormonalne, czy stres1. Wspomniane IV Kryteria rzymskie zwracają szczególną uwagę na zaburzenia osi jelitowo-mózgowej w etiopatogenezie IBS2.

Zespół jelita drażliwego (ang. IBS – irritable bowel syndrome), to zaburzenie układu pokarmowego o charakterze czynnościowym. Diagnostyka IBS polega na wykluczeniu innych jednostek chorobowych, na przykład celiakii, choroby Leśniowskiego-Crohna, czy innych nieswoistym zapaleń jelit1.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

dr n. med. Justyna Jessa

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny w klinice Una Medica – Centrum Medycyny Funkcjonalnej i Stylu Życia. W swojej praktyce zawodowej zajmuje się pacjentami z SIBO (zespołem przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim), chorobami metabolicznymi i autoimmunologicznymi, a także żywieniem dzieci i kobiet w ciąży. W Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie obroniła doktorat na temat bezpieczeństwa stosowania diet eliminacyjnych u dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu. Autorka książki „Autyzm i dieta – co jako rodzic powinieneś wiedzieć”, w której przytacza dane naukowe nt. powiązania zaburzeń ze spektrum autyzmu z dietą.


Czytaj więcej