menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Rola kwasów omega-3 w leczeniu endometriozy

Endometrioza to schorzenie estrogenozależne, które definiowane jest jako występowanie tkanki o budowie zbliżonej do błony śluzowej trzonu macicy (endometrium) w lokalizacji innej niż jama macicy z towarzyszeniem odczynu przypominającego stan zapalny1. Szacuje się, że schorzenie występuje u około 10% populacji kobiet w wieku rozrodczym.

Ogniska endometriozy mogą być umiejscowione w typowych i nietypowych lokalizacjach przy czym do powszechnych obszarów występowania zmian należy miednica mniejsza.

Endometrioza występuje w trzech fenotypach:

a) powierzchownych ogniskach endometrialnych otrzewnej,

b) torbieli endometrialnych jajnika/jajników,

c) endometriozy głębokiej (np. jelita, pęcherz moczowy, moczowody, może również obejmować struktury nerwowe i naczyniowe). Rzadko endometrioza występuje w narządach odległych, takich jak wątroba, płuca, mózg1,2.

Endometrioza to schorzenie estrogenozależne, które definiowane jest jako występowanie tkanki o budowie zbliżonej do błony śluzowej trzonu macicy (endometrium) w lokalizacji innej niż jama macicy z towarzyszeniem odczynu przypominającego stan zapalny1. Szacuje się, że schorzenie występuje u około 10% populacji kobiet w wieku rozrodczym.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

dr n. med. Aneta Kościołek

CZYTAM ARTYKUŁY

Redaktor merytoryczna magazynu Współczesna Dietetyka. Dietetyk, biotechnolog. Wykładowca w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Szczególne zainteresowania naukowe: polifenole, żywienie kobiet w ciąży oraz wpływ żywienia na układ sercowo-naczyniowy. Członek zarządu Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Autorka publikacji naukowych oraz promotor kilkudziesięciu prac dyplomowych.


Czytaj więcej