menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

O tym się mówi we Współczesnej Dietetyce

Article image

Grzyby jadalne – zapomniana superżywność o potwierdzonym działaniu

prof. dr hab. Bożena Muszyńska

Grzyby jadalne od wieków towarzyszą człowiekowi zarówno jako pożywienie, jak i lekarstwo. Współczesna nauka potwierdza ich niezwykłe właściwości: od działania przeciwzapalnego i przeciwnowotworowego, po wsparcie układu nerwowego i odpornościowego. Zawierają bogactwo bioaktywnych związków, takich jak β-glukany, aminokwasy egzogenne, witaminy, antyoksydanty i biopierwiastki, które czynią z nich jeden z najcenniejszych składników zdrowej diety i skuteczny element terapii wielu chorób cywilizacyjnych.

czytaj dalej

TEMAT NUMERU

Grzyby jadalne – zapomniana superżywność o potwierdzonym działaniu

prof. dr hab. Bożena Muszyńska

Article image

Grzyby jadalne od wieków towarzyszą człowiekowi zarówno jako pożywienie, jak i lekarstwo. Współczesna nauka potwierdza ich niezwykłe właściwości: od działania przeciwzapalnego i przeciwnowotworowego, po wsparcie układu nerwowego i odpornościowego. Zawierają bogactwo bioaktywnych związków, takich jak β-glukany, aminokwasy egzogenne, witaminy, antyoksydanty i biopierwiastki, które czynią z nich jeden z najcenniejszych składników zdrowej diety i skuteczny element terapii wielu chorób cywilizacyjnych.

Czytam więcej
Article image

Wpływ suplementacji białkiem na skład ciała, adaptacje fizjologiczne i wydolność podczas treningu wytrzymałościowego

mgr Marcin Osowski

Białko uchodzi za fundament dietetyki sportowej, wspierając rozwój masy mięśniowej, ale także odgrywając kluczową rolę w regeneracji i adaptacjach wysiłkowych. Najnowsze badania podważają dotychczasowe paradygmaty, wskazując, że dawki protein mogą przynosić wymierne korzyści bez negatywnych skutków metabolicznych.

czytaj dalej

DIETETYKA SPORTOWA

Wpływ suplementacji białkiem na skład ciała, adaptacje fizjologiczne i wydolność podczas treningu wytrzymałościowego

mgr Marcin Osowski

Article image

Białko uchodzi za fundament dietetyki sportowej, wspierając rozwój masy mięśniowej, ale także odgrywając kluczową rolę w regeneracji i adaptacjach wysiłkowych. Najnowsze badania podważają dotychczasowe paradygmaty, wskazując, że dawki protein mogą przynosić wymierne korzyści bez negatywnych skutków metabolicznych.

Czytam więcej
Article image

Związek między wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi w mleku ludzkim a snem niemowląt

mgr inż. Dorota Szymańska

Mleko kobiece to nie tylko idealne źródło składników odżywczych, ale także aktywny modulator procesów biologicznych, w tym snu niemowląt. Coraz więcej badań wskazuje, że zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza DHA, wspierają dojrzewanie mózgu, regulację rytmu dobowego i produkcję melatoniny. Odpowiednia dieta matki karmiącej może zatem realnie wpływać na jakość snu i rozwój dziecka.

czytaj dalej

DIETETYKA DZIECIĘCA

Związek między wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi w mleku ludzkim a snem niemowląt

mgr inż. Dorota Szymańska

Article image

Mleko kobiece to nie tylko idealne źródło składników odżywczych, ale także aktywny modulator procesów biologicznych, w tym snu niemowląt. Coraz więcej badań wskazuje, że zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza DHA, wspierają dojrzewanie mózgu, regulację rytmu dobowego i produkcję melatoniny. Odpowiednia dieta matki karmiącej może zatem realnie wpływać na jakość snu i rozwój dziecka.

Czytam więcej
Article image

Starzenie się nerek a spożycie białka

dr n. med. Paulina Borek-Trybała

Starzejące się nerki wykazują stopniowy spadek funkcji, co budzi pytania o bezpieczeństwo wyższej podaży białka w diecie osób starszych. Utrzymanie masy mięśniowej i prewencja sarkopenii wymagają jednak odpowiedniego żywienia, nawet kosztem ostrożności nefrologicznej. Najnowsze wytyczne wskazują, że u zdrowych seniorów priorytetem pozostaje optymalna podaż białka, zwłaszcza pochodzenia roślinnego, wsparta aktywnością fizyczną i regularnym monitorowaniem funkcji nerek.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Starzenie się nerek a spożycie białka

dr n. med. Paulina Borek-Trybała

Article image

Starzejące się nerki wykazują stopniowy spadek funkcji, co budzi pytania o bezpieczeństwo wyższej podaży białka w diecie osób starszych. Utrzymanie masy mięśniowej i prewencja sarkopenii wymagają jednak odpowiedniego żywienia, nawet kosztem ostrożności nefrologicznej. Najnowsze wytyczne wskazują, że u zdrowych seniorów priorytetem pozostaje optymalna podaż białka, zwłaszcza pochodzenia roślinnego, wsparta aktywnością fizyczną i regularnym monitorowaniem funkcji nerek.

Czytam więcej

Z GABINETU DIETETYKA

Dietoterapia jako element leczenia zaburzeń lękowych

dr n. med. Karolina Krupa-Kotara

Article image

Zaburzenia lękowe dotykają milionów ludzi na całym świecie, znacząco obniżając jakość życia i codzienne funkcjonowanie. Chociaż podstawą ich leczenia pozostaje farmakoterapia i psychoterapia, coraz więcej badań wskazuje, że styl życia – w tym sposób odżywiania – może istotnie wpływać na nasilenie objawów i skuteczność terapii.

Czytam więcej
Article image

Nowoczesne metody wspierania zdrowia serca – dietoterapia, mikrobiota i składniki bioaktywne

mgr Joanna Walasek

Choroby sercowo-naczyniowe wciąż pozostają główną przyczyną zgonów w Polsce, a ryzyko ich wystąpienia jest niemal dwukrotnie wyższe niż w wielu krajach Unii Europejskiej. Nowoczesne metody wspierania zdrowia serca coraz częściej koncentrują się nie tylko na farmakoterapii, ale również na zmianach stylu życia, w tym diecie i mikrobiocie jelitowej.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Nowoczesne metody wspierania zdrowia serca – dietoterapia, mikrobiota i składniki bioaktywne

mgr Joanna Walasek

Article image

Choroby sercowo-naczyniowe wciąż pozostają główną przyczyną zgonów w Polsce, a ryzyko ich wystąpienia jest niemal dwukrotnie wyższe niż w wielu krajach Unii Europejskiej. Nowoczesne metody wspierania zdrowia serca coraz częściej koncentrują się nie tylko na farmakoterapii, ale również na zmianach stylu życia, w tym diecie i mikrobiocie jelitowej.

Czytam więcej

Więcej tematów znajdziesz w najnowszym wydaniu

Szanowni Państwo, Drodzy Czytelnicy!

Jesień sprzyja refleksji i zwolnieniu tempa. Dni stają się krótsze, spędzamy więcej czasu w domach, a nasze organizmy przygotowują się na chłodniejsze miesiące. Mam nadzieję, że jesienne popołudnia pozwolą Państwu znaleźć chwilę na lekturę najnowszego wydania „Współczesnej Dietetyki”.

Sprawdź zawartość najnowszego wydania


Tematy, które poruszamy

Monografie

sprawdzam wszystkie

Szkolenia i kursy

Współczesna Dietetyka o powikłaniach otyłości 2025

Najnowsze rekomendacje i zalecenia w zakresie dietoterapii chorób będących następstwem otyłości

22 listopada 2025

9:00 - 18:00

Poznań

szkolenie online

Żywienie pacjentów onkologicznych w praktyce klinicznej

Kwasy omega-3 we wsparciu masy mięśniowej i redukcji powikłań

chcę wiedzieć więcej

szkolenie online

Colostrum – fakty naukowe i realne korzyści dla układu immunologicznego i jelit

chcę wiedzieć więcej

szkolenie online

Jak skutecznie wspierać pacjenta z hipercholesterolemią?

Rola fitosteroli w codziennej praktyce dietetyka

chcę wiedzieć więcej

Zapoznaj się z naszymi produktami

idę do sklepu