Choroba Parkinsona (ang. Parkinson’s disease, PD) to druga, zaraz po chorobie Alzheimera, choroba neurodegeneracyjna, której częstotliwość występowania w skali światowej waha się między 5/100 000 do ponad 35/100 000 przypadków na rok i wykazuje tendencję wzrostową u osób powyżej 65. roku życia.
Seniorzy powinni zwrócić szczególną uwagę na źródło spożywanych przez siebie tłuszczów, gdyż jednym z najzdrowszych rodzajów diet dla tej grupy społeczeństwa jest dieta DASH i dieta śródziemnomorska. Według tych modeli żywieniowych główne źródła tłuszczów w diecie powinny stanowić oleje roślinne oraz tłuste ryby morskie. Prawidłowo zbilansowany jadłospis seniora oparty na odpowiednich źródłach tłuszczów bogatych w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe może pomóc w zapobieganiu, jak i wspomaganiu leczenia chorób układu krążenia, cukrzycy czy chorób neurodegeneracyjnych.
Tłuszcze to jeden ze składników pożywienia, wśród których krąży najwięcej kontrowersyjnych informacji, przez co często obwiniane są o powodowanie niechcianych przyrostów masy ciała. Prawdą jest, że tłuszcze dostarczają najwięcej kalorii spośród wszystkich makroskładników, ale nie oznacza to, że są głównym winowajcą nadwagi i otyłości wśród społeczeństwa. Jedno jest pewne, tłuszcze należą do składników niezmiernie ważnych w diecie człowieka, jednak należy zwrócić uwagę na ich ilość, jakość oraz źródło.