Szukając skutecznych metod prewencji i leczenia tych schorzeń, zwrócono uwagę na tradycyjne wzorce żywieniowe krajów nordyckich.
CZYM JEST NOWA DIETA NORDYCKA?
Nowa dieta nordycka (NND) jest uznana przez Świa- tową Organizację Zdrowia za nordycką alternatywę dla diety śródziemnomorskiej. Nowa dieta nordycka jest to potencjalnie zdrowy i zrównoważony sposób odżywiania charakteryzujący się żywnością dostępną lokalnie i tradycyjnie spożywaną w krajach nordyckich: Norwegia, Szwecja, Dania, Finlandia i Islandia. Oprócz uwzględnienia żywności o nordy- ckim charakterze i potencjalnych właściwościach prozdrowotnych, w NND uwzględniono także po- tencjał diety w zakresie zrównoważonego rozwoju.
Współczesny styl życia, zdominowany przez przetworzoną żywność i siedzący tryb pracy, przyczynia się do wzrostu zachorowalności na choroby sercowo-naczyniowe i cukrzycę na całym świecie. W Polsce wciąż pierwszą przyczyną przedwczesnych zgonów są choroby układu sercowo-naczyniowego, przede wszystkim ich dwie manifestacje – choroba niedokrwienna serca i jej konsekwencje, zawał serca oraz udary mózgu. Jedną z metod zapobiegania chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy jest dieta.
Dieta a narząd wzrokui
mgr Paula Grdeń
Wzrok to jeden z najważniejszych zmysłów, jakie ma człowiek. Dzięki niemu możliwe jest odbieranie i analizowanie bodźców z otoczenia. Prawidłowe widzenie daje duże poczucie bezpieczeństwa oraz umożliwia i ułatwia odnajdowanie się w przestrzeni. Tak jak w przypadku innych narządów, tak i w przypadku narządu wzroku możliwe jest wsparcie jego pracy poprzez prawidłowo zbilansowaną dietę oraz indywidualnie dobraną suplementację.
czytaj dalej
Zastosowanie probiotyków w leczeniu przewlekłego zmęczeniai
dr n. biomed. Joanna Jurek
Zespół chronicznego zmęczenia (ang. Chronic Fatigue Syndrome ME/CFS) jest jednym z przykładów wieloukładowych i wyniszczających chorób o nieznanej przyczynie, które charakteryzują się ogólnym niskim samopoczuciem związanym z wysiłkiem i chronicznym wyczerpaniem. Uczucie przewlekłego uporczywego zmęczenia fizycznego i psychicznego, które nie ustępuje po odpoczynku czy śnie znacząco wpływają na zdolność do codziennego funkcjonowania, w tym także na zdrowie psychiczne i zmniejszoną produktywność.
czytaj dalej
Badania i pomiary antropometryczne w dietetyce – zasady i interpretacjai
dr n. med. Paweł Szewczyk
Pomiary antropometryczne stanowią jeden z podstawowych wskaźników pozwalających na pośrednią ocenę stanu odżywienia pacjenta, przyczyniając się do możliwości ustalenia zwyczajowego spożycia żywności, jej trawienia i wchłaniania, a także wykorzystywania składników pokarmowych przez organizm. Jednocześnie systematyczne wykonywanie badań antropologicznych u dzieci i młodzieży służy profilaktyce chorób, zaburzeń rozwojowych oraz poprawie stanu zdrowia badanych.
czytaj dalej