Aloes znany jest w medycynie ludowej od wieków. Przypisuje mu się wiele korzystnych cech wykorzystywanych w lecznictwie i kosmetyce zarówno w działaniu zewnętrznym jak i wewnętrznym.
Miód - złoto z ula
Większość ludzi lubi miód i słodycz pochodzącą z niego. W zależności od surowca, z jakiego powstał miód, wyróżnia się miody: nektarowe (kwiatowe), spadziowe, mieszane (nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe).
PRZYPISY
- Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Działanie miodu na drobnoustroje wyizolowane z zakażonych ran, "Postępy Fitoterapii" 1/2014 str.40-43.
- Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Dutkowiak A., Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych, "Postępy Fitoterapii" 2/2014 str. 67-70.
- Nazir L., Samad F., Haroon W. i wsp., Comparison of glycaemic response to honey and glucose in type 2 diabetes, "J Pak Med Assoc." 2014 Jan; Vol. 64 (1), pp. 69-71.
- Yildiz O., Karahalil F., Can Z., Sahin H., Kolayli S., Total monoamine oxidase (MAO) inhibition by chestnut honey, pollen and propolis, "J Enzyme Inhib Med Chem", 2014; 29(5): 690–694.
- Celeplı S., Kismet K., Kaptanoğlu B. i wsp., The effect of oral honey and pollen on postoperative intraabdominal adhesions, "Turk J Gastroenterol", 2011 Feb; Vol. 22 (1), pp. 65-72.
Choroby tarczycy dotyczą ponad 300 milionów osób na całym świecie. Większość z zaburzeń stanowi jednak niedoczynność tarczycy oraz autoimmunologiczna choroba Hashimoto.
Histamina należy do amin biogennych, które są aktywnie wytwarzane w organizmie człowieka. Dodatkowo bierze udział w regulacji wielu ważnych funkcji ciała człowieka. Szczególnie ważny jest udział histaminy w reakcjach alergicznych.