Większość ludzi lubi miód i słodycz pochodzącą z niego. W zależności od surowca, z jakiego powstał miód, wyróżnia się miody: nektarowe (kwiatowe), spadziowe, mieszane (nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe).
Aloes i jego zastosowanie
Aloes znany jest w medycynie ludowej od wieków. Przypisuje mu się wiele korzystnych cech wykorzystywanych w lecznictwie i kosmetyce zarówno w działaniu zewnętrznym jak i wewnętrznym.
PRZYPISY
- Cieślik E., Turcza K., Właściwości prozdrowotne aloesu zwyczajnego Aloe vera (L.) Webb. (Aloe barbadensis Mill.), "Post Fitoter" 2015; (16)2: 117-124.
- Nutraceuticals: Efficacy, Safety and Toxicity, pod redakcją Ramesh C. Gupta Academic Press, 28.01.2016 – 1040 pobrana 30.06.2016, https://books.google.pl/books?id=tfJeBwAAQBAJ&pg=PA892&lpg=PA892&dq=Aloe+vera+as+a+Functional+Ingredient+in+Foods.&source=bl&ots=XsGv_1V7uc&sig=Wgb0zL3VmDlUl4ud7kI9v4CRUCc&hl=pl&sa=X&ved=0ahUKEwi51-6a68_NAhWhNpoKHdJPD60Q6AEIUzAG#v=onepage&q=Aloe%20vera%20&f=false
- National Institute of Health https://www.niehs.nih.gov/health/materials/aloe_vera_508.pdf pobrane 30.06.2016
Choroby tarczycy dotyczą ponad 300 milionów osób na całym świecie. Większość z zaburzeń stanowi jednak niedoczynność tarczycy oraz autoimmunologiczna choroba Hashimoto.
Histamina należy do amin biogennych, które są aktywnie wytwarzane w organizmie człowieka. Dodatkowo bierze udział w regulacji wielu ważnych funkcji ciała człowieka. Szczególnie ważny jest udział histaminy w reakcjach alergicznych.