menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Kandydoza. Przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie

Specjalistka w zakresie immunologii Sylwia Skrzyńska

Z GABINETU DIETETYKA

04-05-2017

11/2017

Drożdżaki z rodzaju Candida występują na całym świecie. Candida albicans – to gatunek grzybów wchodzący w skład naturalnej flory jelitowej u 40−80% zdrowych osób. Nie jest on gatunkiem dominującym, ale przy pewnych zmianach środowiskowych powodujących osłabienie funkcjonowania układu odpornościowego może nadmiernie się namnażać, powodując rozwój tzw. kandydozy (drożdżycy).

Grzyby z rodzaju Candida są najczęstszą przyczyną inwazyjnych zakażeń grzybiczych u ludzi, powodując infekcje, które mogą atakować praktycznie każdy narząd. Najczęściej jednak drożdżyca występuje w układzie pokarmowym, moczowym, rozrodczym, w ustach i na skórze.

 

Przyczyny kandydozy

Do czynników sprzyjających występowaniu drożdżycy zaliczane są m.in:

Drożdżaki z rodzaju Candida występują na całym świecie. Candida albicans – to gatunek grzybów wchodzący w skład naturalnej flory jelitowej u 40−80% zdrowych osób. Nie jest on gatunkiem dominującym, ale przy pewnych zmianach środowiskowych powodujących osłabienie funkcjonowania układu odpornościowego może nadmiernie się namnażać, powodując rozwój tzw. kandydozy (drożdżycy).

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Specjalistka w zakresie immunologii Sylwia Skrzyńska

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka Politechniki Łódzkiej i Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, na co dzień zajmuje się badaniami klinicznymi, autorka wielu publikacji naukowych i prelegentka konferencji naukowych.


Czytaj więcej