menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Antyoksydanty w diecie sportowców - nowe badania

Obecnie coraz większy nacisk kładzie się na powrót do naturalnych źródeł witamin i minerałów w diecie, w tym także substancji o działaniu antyoksydacyjnym, których zadaniem jest zwalczanie negatywnych skutków działania wolnych rodników. Kiedy organizm nie ma narzędzi do obrony przed szkodliwym wpływem reaktywnych form tlenu, dochodzi do powstania stresu oksydacyjnego, a tym samym niszczenia organizmu. Nowoczesny konsument, z racji natłoku pracy, obowiązków i treningów, sięga po suplementy, by najlepiej jedną pigułką wyrównać wszelkie niedobory wynikające m.in. z braku zbilansowanej diety. Z jednej strony − naturalne źródła antyoksydantów, jak warzywa i owoce, bywają zanieczyszczone pestycydami i innymi chemicznymi substancjami, ale z drugiej – bazowanie na dużych dawkach suplementów w trosce o swoje życie i zdrowie także nie jest dobrym rozwiązaniem. Gdzie zatem jest „złoty środek”?

 

Stres oksydacyjny

By móc funkcjonować, organizm potrzebuje tlenu, jednak − z drugiej strony − tlen w nadmiarze może być wręcz szkodliwy! Chodzi tutaj oczywiście o reaktywne formy tlenu (RFT), które raczej stawiane są w złym świetle, jednak okazuje się, że reaktywne formy tlenu są także przydatne dla organizmu, gdyż pełnią rolę mediatorów i regulatorów metabolizmu. Jeśli jednak powstaje ich zbyt dużo (kiedy ilość wolnych rodników przewyższa ilość antyoksydantów), dochodzi do zjawiska określanego mianem stresu oksydacyjnego i to już nie jest stan pożądany dla organizmu.

Stres oksydacyjny prowadzi do utleniania białek, co powoduje zaburzenie ich funkcjonowania, ponadto uszkadza błony komórkowe, prowadząc do mutacji, a w dalszej perspektywie nawet do zmian nowotworowych. Wolne rodniki zaburzają wytwarzanie kolagenu, co objawia się wolniejszym gojeniem ran, podatnością na powstawanie rozstępów skórnych, cellulitu czy zmarszczek. Co ciekawe, każda komórka organizmu podlega atakom ponad 10 tys. wolnych rodników w ciągu doby!

Występowanie stresu oksydacyjnego zależy też od aktywności fizycznej. Znaczenie ma również wiek, płeć, stopień wytrenowania, ale również intensywność treningu. Okazuje się, że intensywne ćwiczenia zwiększają produkcję wolnych rodników 10−15 razy, a w pracujących mięśniach nawet do 100 razy. Skutkuje to zwiększonym zmęczeniem, uszkodzeniem mięśni oraz obniżeniem odporności. Na szczęście organizm posiada zdolność adaptacji do różnych, nawet niekorzystnych zjawisk, do których potrafi się dostosowywać i radzić sobie z nimi. Tak właśnie dzieje się w przypadku powstawania wolnych rodników podczas wysiłku. Wówczas, by chronić komórki, organizm wytwarza większe ilości antyoksydantów, by przeciwdziałać powstaniu stresu oksydacyjnego.

Młody organizm dużo lepiej radzi sobie ze stresem oksydacyjnym, a wraz z wiekiem te możliwości słabną. Liczne badania naukowe potwierdzają, że stres oksydacyjny jest bezpośrednio związany ze starzeniem się mięśni oraz może wpływać na zmniejszenie ich masy i siły wraz z rozpoczęciem się stanu starzenia organizmu.

 

Antyoksydanty

Antyoksydanty chronią organizm przed wolnymi rodnikami, co zapobiega uszkodzeniu szerokiej gamy struktur komórkowych, w tym DNA, białek i lipidów. Substancje ta działają na wolne rodniki w różny sposób. Niektóre przekształcają je w substancje mniej reaktywne, inne wiążą białka, by zminimalizować ich aktywność lub niszczą je.

Obecnie coraz większy nacisk kładzie się na powrót do naturalnych źródeł witamin i minerałów w diecie, w tym także substancji o działaniu antyoksydacyjnym, których zadaniem jest zwalczanie negatywnych skutków działania wolnych rodników. Kiedy organizm nie ma narzędzi do obrony przed szkodliwym wpływem reaktywnych form tlenu, dochodzi do powstania stresu oksydacyjnego, a tym samym niszczenia organizmu. Nowoczesny konsument, z racji natłoku pracy, obowiązków i treningów, sięga po suplementy, by najlepiej jedną pigułką wyrównać wszelkie niedobory wynikające m.in. z braku zbilansowanej diety. Z jednej strony − naturalne źródła antyoksydantów, jak warzywa i owoce, bywają zanieczyszczone pestycydami i innymi chemicznymi substancjami, ale z drugiej – bazowanie na dużych dawkach suplementów w trosce o swoje życie i zdrowie także nie jest dobrym rozwiązaniem. Gdzie zatem jest „złoty środek”?

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Justyna Mizera

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk sportowy. Od lat współpracuje z wybitnymi sportowcami, w tym olimpijczykami, mistrzami Europy i świata.


Czytaj więcej

200 @ articleopis
HTTP status 200 OK
Controller ArticleController :: opisAction
Controller class App\FrontendBundle\Controller\ArticleController
Route name articleopis
Has session yes
458 ms
Total time 458 ms
Initialization time 19 ms
22.0 MB
Peak memory usage 22.0 MB
PHP memory limit 128 MB
117
Errors 0
Deprecated Calls 117
Silenced Errors 0
anon.
Logged in as anon.
Authenticated Yes
Token class AnonymousToken
24 ms
Render Time 24 ms
Template Calls 6
Block Calls 10
Macro Calls 0
17 in 30.12 ms
Database Queries 17
Query time 30.12 ms
Invalid entities 0
Second Level Cache disabled
0
Real Blocks 0
Containers 0
Events 0
Routing 350 Routes
Routes 350
Resources 487
Container 781 Services
Services 781
Parameter
namespaces
67
Twig Twig
Globals 14
Extensions 50
avail. Tests 15
avail. Filters 92
avail. Functions 65
2.8.18
Profiler token c2b533
Kernel name app
Environment dev
Debug enabled
PHP version 7.1.33-52+0~20230409.76+debian11~1.gbp03e0c6   View phpinfo()
PHP Extensions xdebug accel
PHP SAPI fpm-fcgi