Nakładem wydawnictwa Septem ukazał się bardzo ważny poradnik – „Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć” dr n. med. Justyny Jessy (autorki czasopisma Współczesna Dietetyka).
Nowotwory górnego odcinka przewodu pokarmowego obarczone są wysokim ryzykiem niedożywienia. Zabiegi w obrębie żołądka należą do grupy operacji skutkujących największymi zmianami metabolicznymi w organizmie człowieka1. Jak powinno przebiegać żywienie pacjentów?
Nowotwory żołądka w Polsce stanowią 4% wszystkich nowotworów złośliwych u mężczyzn i 2,4% u kobiet. Zgodnie z Raportem Krajowego Rejestru Nowotworów wzrost zachorowań następuje u osób po 65. roku życia. Na przestrzeni lat w Polsce obserwuje się wzrost 5-letnich przeżyć z 15,9% do 20,9%2. Do najczęściej występujących nowotworów żołądka należy gruczolakorak. Rzadziej występujące to chłoniaki, nowotwory podścieliskowe przewodu pokarmowego (GIST, ang. gastrointestinal stromal tumors) oraz mięsaki i nowotwory neuroendokrynne (NET, ang. neuroendocrine tumors) 1.
Na wczesnym etapie raka żołądka nie obserwuje się charakterystycznych objawów. Dopiero zaawansowanej postaci towarzyszą objawy takie, jak: chudnięcie, ból w nadbrzuszu, uczucie wczesnej sytości po spożyciu posiłków, nudności, niedokrwistość. Najlepszą metodą diagnostyczną raka żołądka jest gastroskopia. Umożliwia ona pobranie wycinków do badania histologicznego, co decyduje o rozpoznaniu1.
Zazwyczaj u chorych na resekcyjnego raka żołądka lub raka połączenia przełykowo-żołądkowego leczenie rozpoczyna się od 2–3 cykli chemioterapii przedoperacyjnej. Następnie chorzy poddawani są leczeniu chirurgicznemu (gastrektomia) oraz 3–4 cyklom chemioterapii po operacji. Pooperacyjna chemioterapia nie jest kontynuowana jedynie u chorych z progresją w trakcie leczenia przedoperacyjnego lub w przypadkach wystąpienia wysokiej toksyczności. Okołooperacyjna chemioterapia pozwala uzyskać wydłużenie czasu przeżycia całkowitego i wolnego od nawrotu choroby w porównaniu z pierwotnym leczeniem operacyjnym1.
Nowotwory górnego odcinka przewodu pokarmowego obarczone są wysokim ryzykiem niedożywienia. Zabiegi w obrębie żołądka należą do grupy operacji skutkujących największymi zmianami metabolicznymi w organizmie człowieka1. Jak powinno przebiegać żywienie pacjentów?
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
Nakładem wydawnictwa Septem ukazał się bardzo ważny poradnik – „Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć” dr n. med. Justyny Jessy (autorki czasopisma Współczesna Dietetyka).
Kiedy mówimy o skutecznej terapii i dlaczego przypadkowy probiotyk z apteki może nie działać? Jak wykorzystać w praktyce wiedzę o bakteriach probiotycznych i prebiotykach? Jakie nadzieje i możliwości daje terapia mikrobiologiczna? Jakie jest miejsce probiotyków zarówno w profilaktyce jak i wsparciu leczenia poważnych schorzeń? Na te i wiele innych pytań odpowiedzi można znaleźć w najnowszej książce dr n. med. Mirosławy Gałęckiej „Dysbioza jelitowa. Znaczenie, diagnostyka, terapia”
Coraz częściej w gabinecie dietetyka pojawiają się osoby o szerokim spektrum zaburzeń odżywiania. O ile ich diagnostyka najczęściej nie przysparza problemów specjalistom, to już praca terapeutyczna nie jest prosta. Najczęściej do drzwi mojego gabinetu pukają osoby borykające się z bulimią. Wówczas rolą specjalisty jest przywrócenie jedzeniu właściwego miejsca w życiu cierpiącej na tę przypadłość osoby. Jak zrealizować to niełatwe zadanie?